Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. március 26., hétfő

Napló minőségromlás

Sajnálattal kellett látnom vasárnap, királynős riportja kapcsán hogy a professzionalitás helyett átvette a helyét a szenzációhajhászás a TV2 Naplójában.
Végigmennék pár hibán, ami a szenzációhajhászás jegyében követődött el:
Előszőr is alapból úgy reklámozták a riportot, mintha a királynőt, meg a palotát is láthatnánk belülről, nos a kamerásokat már a kapu előtt megállították, hogy zavarják a forgalmat, és amúgy se kaptak forgatási engedélyt a palotába...
De kezdjük magát a riportot, a "hogyan találkozott egy kétgyermekes anya a királynővel és vált excelenciás nővé a találkozás után" bevezető mondattal. Ami nagyjából még igaz is lett volna, ha nem azt hangsúlyozták volna ki tizenötször, hogy egy egyszerű anyáról van szó, ahelyett, hogy Magyarország újonnan kinevezett londoni nagykövetéről. Mindjárt elképzelhetőbb lett volna a találkozás... de ez az újságírásnak már olyan foka lett volna, amit el is várnék a Naplótól, de a Napló Extrának csak a bulvár jut a jelek szerint.
A mondat második fele is sántított, mert szerintem a nagykövetté való kinevezéssel eleve jogosult lett az excelenciás asszony megszólításra ("Her Excellency the ambassador of Hungary"), a királynő max. a kinevezését akadályozhatta volna meg, de ez elég valószínűtlen azért, tehát a találkozónak semmi köze nem volt a megszólításhoz. Talán csak annyi, hogy a megbízólevelét ekkor adta át, amit szintén nem a riport felvezetőjében említettek (hogy tudniillik, nem kitüntetik ezzel a látogatással, hanem ez igazából jár neki).
Azt már nem is fejtegetném, mert épp csak felkaptam a fejem arra, amikor megállapították, hogy miután a nagykövetasszony benne volt az 50 legsikeresebb üzletasszony közt, óriási teljesítménnyel bekerült az első 100-ba is (végülis 50 helyet kényelmesen zuhanhatott...).
Mondjuk érdekes volt, hogy hintót küldtek a követség elé, de azért itt is kötelező volt bevágni egy-két jelenetet a The Queen-ből, hogy felkészítsék a nézőt, mit láthatunk a palota belsejében. Illetve, mégse, mert az egész találkozóról csak egy kép készült, azt is a királynő fotósa csinálta. (A TV2 persze nagy kreativitással rázoomolt a kézfogásra, és így elment két képnek is az az egy...).
Egyetlen informatív és kissé naturalisztikus része a riportnak az volt, hogy a királyi hintókhoz nem tartozik szarfogó...
Azt már nem is elemezném, mert a riporter se kérdezett rá, vagy tulajdonított annak jelentőséget, hogy a magyar küldöttségre csak 10 perc jutott, mert utána a királynőnek az észak-koreai nagykövettel volt találkozója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése