Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. március 16., péntek

Wikipédia: Fél perc a világ

Megnézve a Wikipédia látogatottsági statisztikáit azt találtam, hogy a látogatók kétharmada nem marad fél percnél tovább az oldalon:

(Kényelmesebb link)

Ebből én azt szűröm le, feltételezve, hogy nem a mintavételezés hibája folytán ilyen nagy a rövid látogatások aránya, hogy 30 másodperc alatt kell elegendő információt nyújtanunk egy adott témáról az olvasónak. Ezért fontos egy jól megírt bevezető.

A rövid látogatások oka lehetne az is, hogy elijesztjük a látogatókat a cikkek minőségével, kinézetével vagy bonyolultságával. Félek, hogyha ez utóbbi az igaz, akkor feleslegesen dicsekszünk a látogatók számának növekedésével, vagy a keresési eredményekben betöltött első helyeinkkel (még ezen a téren is lenne mit tolonganunk az első helyekért a jó cikkekkel is), mert a növekvő látogatószám mellett arányban nem csökkent a félpercesnél rövidebb látogatások aránya.

Említettem feljebb a mintavételezés hibáját, fontos lenne megállapítani, hogy valós képet ad-e a statisztika, és hogy egyes látogatók itt töltött idejét méri, vagy lapletöltésenként az egyes oldalakon töltött időt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése