Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2008. június 4., szerda

Etiópiai zsidók exodusa Izraelbe

Az 1984-es etiópiai éhínségre válaszul Izrael elhatározta, hogy valamit tenni kell, nem hagyhatják szenvedni az ott élő zsidókat. Történt hát, hogy az izraeli hadsereg összefogva a CIA-val, néhány zsoldost alkalmazva és Szudán titkos beleegyezését kihasználva, fogták és „áttaxizták” repülőn Izraelbe az etióp zsidókat, három hullámban.

Az etióp zsidóknak, akik már amúgy sem éltek jó körülmények között még meg kellett tenniük egy hosszú utat, míg eljutottak a szudáni menekülttáborokba, ahonnan megkezdődhetett az evakuálásuk: az menekülttáborokba menet egyes becslések szerint 4000-en meghaltak.

A menekítés egész szépen zajlott 1984 és 85 fordulóján, a Mózes hadműveletben (mely nem nevezhető igazán „hadi”-nak) körülbelül 8000 embert menekítettek ki, amíg ki nem tudódott a dolog a médiában és az arab államok nem gyakoroltak nyomást Szudánra, hogy állítsák le a transzportokat.

A megszakadt evakuáció miatt élt kb. 1000 gyerek Izraelben, akiknek a családját nem sikerült áthozni, egészen a következő Józsué hadműveletig, amelyről George H. W. Bush alelnök gondoskodott és a CIA vezette, melyben körülbelül 800 zsidót mentettek ki.

Az evakuációk ezután megszakadtak, mert a hatalomra kerülő Mengistu Haile Mariam vezette rezsim Etiópiában nem támogatta azt. A rezsim meggyengülése után 1991-ben fejeződhetett be az etiópiai zsidók exodusa, a Salamon hadművelet égisze alatt. 34 izraeli repülőgép non-stop ingázással kimenekített 14 500 etiópia zsidót Izraelbe 36 óra leforgása alatt. A használt gépek közé tartoztak C–130-asok, és 747-esek. Ez utóbbi típushoz tartozik az utasszállítás rekordja: egy gépen 1122 személyt szállítottak, és két gyerek is született az út során (nem tudom, hogy bele vannak-e számolva a rekordba, elvégre végigutazták az utat, de nem az egészet „külön emberként”), a szomorú a dologban, hogy eredetileg 760 emberrel számoltak, de mivel olyan soványak voltak, még többen felfértek.

Források: A linkelt Wikipédia cikkek, az adatok pontosságáért nem vállalok felelősséget, de ha valaki rendelkezik megbízható adatokkal, a korrekciókat szívesen veszem, és buzdítok arra, hogy a Wikipédián is javítsák a hibákat.

2 megjegyzés:

  1. A képen Hercules van, nem 747-es.

    VálaszTörlés
  2. A szövegből töröltem az utalást.Ha ugyanarra a felső képre gondolunk, akkor azonban nem vagyok meggyőzve, bár nem értek a gépekhez. Eszerint az újság cikk szerint az EL-AL gépek közt nem voltak Herculesek, csak Boeingek, és a felső gép nekem nem tűnik katonainak.
    Persze lehetséges az is, hogy a felső kép nem a Salamon-hadművelet során készült, vagy az újságcikk értesülései is lehetnek tévesek.

    VálaszTörlés