Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. március 18., vasárnap

Panaszkodó kórusok

Eddig hat panaszkodó kórus alakult világszerte, mindegyik egyedi panaszokkal. A panaszokat összegyűjtik, aztán megzenésítik és eléneklik. A legnagyobb és első ilyen kórus a helsinki 90 taggal a tinédzsertől az öregekig, férfiak és nők vegyesen.

Bár ilyen töményen kicsit pesszimista hangulatot tud okozni, a dal és a zene ellensúlyozza az élményt. Külön érdekes, hogy az egyes helyeken mit emelnek ki, mint legfontosabb problémáikat.

Helsinkiben például:
In Helsinki the most favourite topics were ring tones of mobile phones, people who smell in public transport and the fact that Finland always looses to Sweden in competitions: in Icehockey and in Eurovision. Just a fews weeks after the choir went public, Lordi won the Grand Prix and healed Finland from a deep trauma – courtesy of the Complaints Choir.

A Helsinkiiben felmerült még az is, hogy az emberek ("idióták") nem tudják a mozgolépcső melyik oldalára álljanak. Ezt szerintem Budapesten is illene végre megtanulni, ideje lenne észrevenni a mozgólépcsők fölé akasztott "Kérem álljon jobb oldalra!" táblákat...