Magyar Wikipédia Magazin

2007. március 21., szerda

Jimmy Wales előadás

Ez egy érdekes előadás, most elég fáradt vagyok, így nem tudtam még végignézni, de vannak benne érdekes fejezetek, például a törlési sazvazásról: leírja, hogy 3 értelmes maradjon szavazat, versus 28 indokolás nélküli/rosszul indokolt törlés szavazat is a cikk megmaradásához vezet.
There's no actual automation of the voting process, and this is one that's always popular with programmers who say, This is a lot of work, why don't we just put a little button on the page, nominate for delete, after two weeks we tally the votes and it'll automatically gone, that's not a good idea, because just voting is something that we don't do very much, we really discourage voting. This is a human dialogue, this is a conversation about whether or not this should exist or not, and in fact, in theory, this could be 28 votes to delete and 3 votes to keep. And as long as the deletes are all like, “Delete, non-notable,” “Delete non-notable,” with no information or argument, these three at the bottom who say, “Wait, I found it in a book. Maybe people didn't realize this. I know something about it, it's actually on IMDB,” that would make a big difference.
Ezen az előadáson hangzik el egyébként az "éles kések problémája", illetve annak egy jobban kifejtett verziója (8-as fejezet).
Ezen az előadáson még ellentmond jelenlegi váleményének a szakértők ellenőrzéséről (19-es fejezet).

Egyébként ajánlom a fenti videón az "open tools" gombot, mert fejezetenként lehet vele ugorni az előadásban, valós időben lehet nézni az előadás szövegét (az írott szöveg nagyjából követi az elhangzottat), és keresni is lehet a szövegben. Ha itt nem is, de az eredeti videónézőjükben ha az átiratban egy mondatra kattint az ember, akkor odaugrik a videólejátszás is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése