Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. március 18., vasárnap

Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le

"1917-et írunk, az első világháború pusztít a kontinensen. Nagy-Britanniából minden katonai szolgálatra alkalmas ember a francia fronton van. Az otthon maradottak - asszonyok, gyermekek és harcképtelen férfiak - a hátországi háborús tevékenységből veszik ki részüket. Amikor az angol térképrajzoló, Reginald Anson és társa, George Garrad megérkezik a Ffynnon Garw nevű wales-i falucskába, hogy felmérjék a falu mellett emelkedő, ugyancsak Ffynnon Garw nevű hegyet, a falu büszkeségét és földrajzi nevezetességét, szembetalálják magukat egy csapat olyan elszánt és különc wales-ivel, akiket még elképzelni is nehéz."
Az angol földmérők megállapítják, hogy a hegy, "Wales első hegye" (az angol határtól számítva) csak egy domb, mert nem éri el a szükséges 1000 láb magasságot. A falubeliek kitalálják, hogy megtoldják a dombot, nehogy a háború után hazatérőknek a sok veszteség mellett azzal is szembe kelljen nézniük, hogy a falu hegyét is elvesztették.

Ez egy nagyon inspiráló történet, ahogy az egész falu összegyűlik megtoldani a hegyet. A történetben szereplő hegy a Garth Hill , elég sok látogatót kap, akik a film miatt jönnek, és erre kicsit bepöccentek a helyiek, mert bár a hegyet nem toldották meg valójában, így nincs mit nézni rajta ebből a szempontból, de a turisták jelenlétükkel tönkreteszik a bronzkori sírokat. A "domb" egyébként 1007 láb magas, szóval a film szerint már hegy lenne, de a "hegyhatár"1969 lábnál (600 méternél) van az Egyesült Királyságban.

A filmben egyébként Hugh Grant játsza az egyik angolt, és végig humorforrás az angolok és a walesiek ellentéte, ahogy az angolok az imperialisták, meg az hogy a két angol nem tudja kiejteni a hegy nevét (Ffynnon Garw), és ezért valahogy mindig elharapják a szó közepén és motyognak valamit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése