Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. március 13., kedd

Túl sok szabadidő

Nézegetem a Weblogs.com-on hogyan pörögnek a friss blogbejegyzések, és arra gondolok, az embereknek túl sok szabadidejük, túl sok elvesztegetett kreativitásuk van. A milliónyi blog (köztük ezére) írására szánt időt valószínüleg sokkal hasznosabban is fel lehetne használni. Egyrészt le kéne fölözni a blogoszféra kreativitását (újságírók, fotósok, filmrendezők, írók, költők, művészek), másrészt ki kéne használni a blogoló réteget, oka kell, hogy legyen, hogy egyesek vágyat éreznek arra, hogy a neten fejezzék ki magukat: ha ez az ok valami lelki problémára vezethető vissza, vagy arra hogy a "való világ" nem kínál megfelelő kibontakozási lehetőséget az íróknak, akkor a világgal van a baj... A munkából elvesztegetett idő veszteség a munkaadónak (bár a munkát is minősítheti, ha a munkás munkaidőben blogol), de a lehetőségektől elvesztegetett idő veszteség az egész világnak. Talán be kéne fektetni, és egy jobb világot építeni, akár közösségi munkával, akár önmagunk művelésével, a lehetőségeink kiélésével.

Nem tagadom, hogy a blogolás az önkifejezés egy történelmi viszonylatban tekintve nagyon újszerű és hatékony módja, ami értéket teremt. A 21. század művészeinek egy része az internetet használja eszközeként, de a csak online jelenlét szerintem még nem jár akkora elismeréssel, és hosszútávú hírnévvel, mint az ofline. Én úgy vélem, jelenleg a kettős jelenlét a legcélravezetőbb, a cybervilág művészeinek kibontakozási lehetőséget kell adni az ofline világban is, és az ofline művészeknek felkel fedezniük az internet segítségével létrehozható közönségkapcsolatot és visszacsatolást.

A nem művészeknek (köztük nekem is) meg el kéne gondolkodniuk a szabadidejük hasznosabb eltöltésében... legalább az "elvesztegetett" idejük egy részében.

2 megjegyzés:

  1. érdekes, hogy a szórakozást és az önkifejezést elvesztegetett időnek hívod. szerintem az a munkaidő! :D

    VálaszTörlés
  2. Az önkifejezéssel nincs is gondom, csak azon filóztam, lehet, hogy léteznek jobb csatornák is erre; másrészt, kicsit belegondoltam, hogy ha vkinek van ideje szórakozni/önkifejezni, az esetleg szánhatna időt a világ megváltására tettekben is...

    VálaszTörlés