Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. június 15., péntek

Tételwiki, elemzés nirvána

Nagyon erősen közeleg a magyar érettségi, és a tételeim kb. fele még nincs kidolgozva, leginkább azért mert olyan egyedi tételcímeket választott kedves irodalomtanárunk, amelyeket lehetetlen fellelni a precedensekre építő tételmegosztó oldalakon, legalábbis a Google nem sok segítség a témában, és erről nem ő tehet.

Ezért ideje lenne egy olyan oldalt létrehozni, ahol idővel minden irodalmi műhöz lesz elemzés, és esetleg elemzésvázlat is.

Tételösszegyűjtő oldalakra már van több próbálkozás, és az internet világában szinte minden magára valamit adó 12-es gimnáziumi osztálynak van valami weboldala, ahol a tételeik közzéteszik. Ezek az oldalak viszont elég opportunisták, és lefedettségükben korlátozottak.

Amit én elképzelek, az egy Wikipédia szerű oldal, ahol fenn lennének az írók életrajzai (akár a Wikipédiából átmásolva), és minden mű cím be lenne linkelve, és az unatkozó irodalomtanárok, diákok, vagy tankönyvírók, esetleg bölcsész halgatók feltöltenék a megfelelő oldalra az elemzéseiket, minden egyes vershez, kötethez. Ezen kívül lenne lehetőség átfogóbb elemzések közzétételére is, amik az írói életpályát vizsgálnák, vagy a motívumrendszert (az író által használt motívumok is be lennének linkelve, és elérhető lenne egy elemzés a motívum előfordulásáról az író életművében, és onnan egy link általánosabb elemzéseire a motívumnak, pl. a világirodalombeli előfordulásukról).

Fel lehetne tölteni tetszőleges számú elemzést, és a megfelelő linkelésekkel azokat szemantikussá és kereshetővé tenni. Az oldal mondjuk kezdetben begyűjthetné a neten található tételeket is, és azokra linkelne az egyes szerzők kezdetben még üres oldaláról.

A projekthez fel lehetne használni a Sulinet Digitális Tudástárát, és rá lehetne építeni a Literatura.hu vagy az indítani szándékozott digitális irodalmi lexikonra, és persze a MEK-re, mint a forrásszövegek biztosítójára.

Megjegyzendő, hogy megfelelő tartalmi és formai követelményeknek megfelelve a Wikipédia sem teljesen alkalmatlan a célra, bár a saját kutatást tiltó irányelv gyakorlatilag megbénítaná a legtöbb próbálkozást (hisz az elemzéseknek már publikált forrásokra alapozottaknak kellene lenniük, azokat viszont nem vehetnék át szó szerint [bár egy erre irányuló projekt talán igen, ha tartja magát a tudományos, ismeretterjesztő és esetleg nonprofit (reklámmentes) működéshez]).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése