Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2008. június 18., szerda

A Wikihírek esélye az értékteremtésre a magyar weben

A magyar Wikihírek még nagyon kezdeti szakaszban van, amit mutat az is, hogy tegnap én voltam az egyetlen szerkesztő egész nap, ugyanakkor a kevés lelkes újságíró mellett meg is kell találnia a helyét egy igencsak telített piacon.

Személy szerint pár olyan esetet tudok elképzelni, ahol értéket tudna szolgálni az olvasóknak, akiknek megérné visszatérni az oldalra.

Az egyik lehetőség a gyorsaság, rengeteg olyan esemény van, amiről be lehetne számolni hamarabb, mint a nagy hírügynökségek, és az ő anyagaikat átvevő hírportálok: pl. én tegnap írtam egy rövid cikket a CNN-en épp megjelenő hírről, és a témát nem láttam még reggel se feldolgozva az Index.hun. Meg lenne minden lehetőség az olyan hírek közlésére, amik soha nem jelennek meg bizonyos híroldalakon, pl. folytatva a Nepálos bejegyzésem, nem hiszem hogy viszontlátom a magyar sajtóban azt a hírt, hogy a volt királyi palotából mostanra alakítottak múzeumot. Tehát a frissesség és széles, érdekes, de legalábbis elvont, furfangos témaválasztás az önálló helytalálás egyik lehetséges útja.

Másik lehetséges út a semlegesség és objektivitás. A híroldalak lefedik a teljes politikai palettát Magyarországon, míg a Wikihírek vallja a semleges nézőpont elvét, amibe beletartozik a különböző nézőpontok megjelenítése. Ha olyan cikkek születnének, amik átültetik a gyakorlatba ezt az elvet, és így objektíven be tudják mutatni, hogy ki mit mondott, csinált és így olyan szöveget összeállítani, ami ha nem is tükrözi a nagybetűs Igazságot, de legalább bemutatja, mi az amit kedvenc újságunk elfelejtett megemlíteni.

Végül kínálkozik az eredeti cikkek, riportok, interjúk készítése, ez viszont a magyar Wikihírek számára a jövő zenéje, így ezt most nem részletezem, a gyakorlati lehetőségeket mutatja az angol Wikinews blogja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése