Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2008. június 9., hétfő

Nepál

Május 28-a óta már nem királyság, hanem szövetségi demokratikus köztársaság Nepál, sőt erről már tavaly decemberben döntöttek. Jól jelzi tájékozatlanságom, amit mélyen szégyellek, hogy erről csak most értesültem, illetve csak ma tudatosult ez bennem.

A nepáli nemzetgyűlés melyben (nem-abszolút) többségben a Nepáli Kommunista Párt van úgy döntött 4 ellenszavazat mellett, hogy Nepál ezentúl szövetségi demokratikus köztársaság, és Gyanendra királynak két hetet adott, hogy elhagyja Katmandui palotáját, amit múzeummá vagy egyéb közcélt szolgáló épületté nyilvánítanak (egyes hírek szerint eddig két hivatalt állítottak fel az épületben, az egyik a palota biztonságáért felelős,  másik a történelmi ereklyék leltározását kapta feladatul). A királynak és feleségének persze nem igazán volt hova mennie, miután elvették a palotáik (melyek közül három elvileg az UNESCO világörökség része), így a kormány ideiglenesen rendelkezésükre bocsátotta az egyik palotát.

Azért is sajnálom, hogy lemaradtam a hírekről, mert gyakorlatban lehet végigkövetni az átalakulást, ahogy az lépésről lépésre megtörténik, pl. a Nepal Business News oldalain keresztül. Másik érdekes kérdés, hogy milyen is lesz Nepál politikai berendezkedése, azok után, hogy a maoisták 2006-ban befejezték gerillaháborújukat, és most a legtöbb képviselővel rendelkező párt a Parlamentben.

Források:

  • HVG (2008. június 7.) Poór Csaba: Eltörölt Nepáli Királyság -Állásfoglalók
  • Wikipédia cikkek (Nepál, Nepal, Gyanendra of Nepal)
  • Nepal Business News belinkelt cikkei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése