Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. június 8., péntek

Tüntető fizess!

Mostanában felmerült bennem a gondolat, hogy akármilyen tüntetés van, annak a költségeit az adófizetők állják, és ez igaz mind a rendben lezajló, mind a valamilyen incidensbe torkolló demonstrációkra is.
Szerintem a gyűlekezési jog anyagi felelősségét nem a társadalomnak, hanem a gyűlekezőknek kéne állniuk. Egy demonstráció bejelentése előtt a szervezők leadnák a bankszámlájuk, aláírnának egy nyilatkozatot, hogy állják a demonstráció minden költségét, és előlegként kifizetnék a rendőri és mentői biztosítást. (A tűntetéseken a rendőrök gyakran túlórában vesznek részt, ami extra költségeket jelent az adófizetőknek, hisz nem igaz, hogy "ezért fizetik a rendőröket".) A tűntetés után meg megkapnák a végső számlát, amit behajtanának rajtuk. Extrémebb helyzetekben lehetne egy óriási számláló a tüntetés helyszínén, ami mutatná, hogy mennyi a rendezvény ára, és a mutató pörögne, mint a benzínkútnál.
A sikeres behajtás érdekében a pénzügyi felelősség kiterjesztése az egyes résztvevőkre is szükséges lehet, ami már neccesen megoldható, ezért az engedélyezés előtt ellenőrízni kéne a szervezők anyagi helyzetét, hogy összhangban van-e a várható költségekkel, és ha a tüntetés napján azok meghaladnák a limitet, a rendőrség grátisz szétoszlatná a tömeget.
A szervezők védelme érdekében a rendbontók anyagi résztvállalását is elfogadhatónak tartom, amikor a rendbontásuk okozta teljes kárt, (beleértve a helyreállítás teljes költségét, a kórházi ellátások díjait, a résztvevő rendőrök fizetését, a rendőrautók benzin pénzét, a vízágyú vízszámláját, stb.) megfizettetném velük, ha elmarasztaló ítélet születik ellenük.
Hogy a kisebb, szegényebb szervezetek gyülekezési joga ne csorbuljon, lehetőséget biztosítanék a díjak elengedésére, vagy mérséklésére kiemelten közhasznú, vagy békés egyesületeknél (mint a biztosítási prémium, persze így az első tüntetésért így is fizetni kellene..).
Persze az ötlet még nem teljesen kiforrott, de a problémásabb tüntetések extra költségeit semmiképpen sem az adófizetőknek kéne állniuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése