Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. június 12., kedd

Bürokrata

A Wikipédián a szerkesztők egyenlőek, tartalmi kérdésekben nincs főszerkesztő, persze, mint minden közösségben egyes személyek munkájukkal (cikkeikkel, hozzászólásaikkal, a közösség összetartásában kifejtett tevékenységükkel) nagyobb tekintélyre tesznek szert, ez ugyanakkor nem jár semmilyen előjoggal.
A lexikon szerkesztése során nem csak új cikkeket kell írni, hanem a régieket karban is kell tartani, az új szerkesztéseket és a régieket is ellenőrizni kell, néha egyes cikkeket törölni kell.
Biztonsági okokból csak a felhasználók kis része törölhet cikkeket, vagy gátolhat meg másokat a Wikipédia szerkesztésekben (pl. a szabad szerkesztés sokakat csíntevésekre csábít, de a szerkesztők közti személyes támadásokat se díjazzuk). Ezek a felhasználók az adminisztrátorok, akiket a közösség választ, és akit megválasztanak, azokat a bürokraták "kenik fel", akiket szintén választanak, és őket is a bürokraták, vagy a helytartók kenhetnek fel (a helytartókat nem helyi szinten, hanem globálisan választják, az összes alapítványi projekt szerkesztője az összes nyelvből szavazhat rájuk, ők egymást vagy maguk a fejlesztők kenik fel).

A lényeg, hogy pár napja megválasztottak engem bürokratának a magyar Wikipédián, így én (vagy a másik bürokratánk) tehetem a megválasztott szerkesztőket adminná, illetve én nyilváníthatok egyes szerkesztőket "bot"-tá, akik automatikus szerkesztéseket csinálnak, egy a célra készített programmal, és a bottá nyilvánítás után ezt rejtve tehetik, nem telítve a Friss változások oldalt, ahol nyomonkövethető az összes a Wikipédián folyó szerkesztés.

Egyébként még kétfajta speciális jog van a Wikipédián, mindkettő eléréséhez óriási közösségi bizalommal kell bírni, mert hozzáférnek bizonyos szenzitív adatokhoz.
Az egyik a CheckUser, akik a szerkesztők IP-címét nézhetik meg, ezáltal ellenőrizve, hogy két különböző nevű felhasználó azonos-e (ez a korábbi kitiltott felhasználók visszaszivárgása esetén lehet hasznos, vagy a szavazásoknál való visszaélés kiküszöbölésére).
A másik ilyen jog az oversight, akik úgy törölhetnek ki a lapok történetéből egy-egy változatot, hogy azt később csak azok nézhetik meg, akiknek közvetlen hozzáférésük van a szerverekhez (pl. a fejlesztők). Ilyen joggal jelenleg még nem jelentkezik senki a magyar wikin. A jog a személyes adatok eltávolításánál lehet hasznos olyan wikiken, ahol már elég sok az adminisztrátor, és így bizonyos adatokat már nekik sem kéne látniuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése