Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. április 8., vasárnap

Twitter és az ő klónjai

Már épp elkezdtem Twitterezni, erre jön a klónok támadása a Jaiku-val, ami ráadásul még okosabbnak is tűnik, mint a Twitter, legalábbis Leo Laporte szerint biztos. Ami nekem elsőre szembetűnt a zavaró mobilos reklám mellett, az az alapból beépített térkép, illetve helymeghatározás az egyes beírásokhoz, egy normálisan használható kép, amit ki lehet tenni a blogra vagy honlapra (ami egyben mutatja épp mit csinálsz). A jaiku ezek mellett automatikusan be tudja tölteni az RSS feed-ek tartalmát, illetve címét, így megadva a blogodat az egyes bejegyzéseid mint tevékenység megjelennek, a régebbiek meg a megjelenésük alapján utólag beillesztésre kerülnek az idővonalra. A másik szerintem nagyon fontos képesség, az az hogy megjegyzéseket lehet fűzni mások beírásaihoz, ez szerintem nagyon hiányzik a Twitterből (még ha van is a kukac, az nem ugyanaz).
A Jaiku ellen szól, hogy még annyira új, hogy a Wikipédián se szerepel, de ami rosszabb hír a finn cégnek, hogy nincs GTalkos démonjuk amin keresztül bejegyzéseket lehetne írni az oldalukra.
A Twitternek magyar klónja még nincsen, bár már készül a mitcsinalszmost.hu, addig is a TurulCsirip (kicsit nacionalistán hangzó nevéhez híven) összegyűjti a Twitter magyarjait, és azok Twittelését mutatja (a magyarságot valahol be lehet állítani a Twitter beállításaiban).
Az elkövetkező háborúig az életünk feletti uralomértig megtaláltok jaikun és twitteren, és tumblr-en, és a blogspoton is angolul és magyarul (az Iwiw persze alap...).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése