Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. április 30., hétfő

A nagy para

A hétvégém elég unalmasan telt, törikönyveket bújtam, kezdődik a totális érettségi parázás... És ha vége a következő heti érettségiknek folytatódhat a nagy hajsza, a szóbeli tételek után; mert még gyakorlatilag semmim nincs kidolgozva, leszámítva a törit, hála az összes felvételiző megmentőjének, Seljánnak..

2007. április 25., szerda

Nem lesz ingyen sör

Eldőlt, nem lesz népszavazás az ingyen sörről... Mi megpróbáltuk :)

2007. április 24., kedd

A köztévé erőssége

Sajnos a jelen állapotokban a magyar királyi televíziózás nem igazán éri el lehetséges potenciálját (számomra az etalon a BBC), ugyanakkor vannak határozottan jó dolgok is az m1, m2-ön (és persze a Duna TV-n is).
Szerintem a köztévének a kultúra fellegvárának kell lennie, a művészet támogatásával, és az aktuális kultúrpolitikának megfelelő de színvonalas programok gyártásával, vagy sugárzásával. Ehhez persze megfelelő finanszírozás kell, mert nélküle még a látszat kedvéért sincs értelme fentartani (hacsak nem a név folyamatos védelméért).
Jelenleg az egyetlen műsor, amit nézek az m1-en és m2-ön a beszélgetős műsorok, amik esténként mennek. Nem mindig sikerül elkapnom őket, mert sose tudom mikor mennek, de több kifejezetten színvonalas is van köztük (a Nap Keltét nem nézem, mert üti Havas-t, amit a szüleim néznek, én meg nem kapcsolom be külön a tévét arra a fél órára reggel amíg otthon vagyok).
Az egyik ilyen éjfélkörül szokott menni, eddig soha nem sikerült elkapnom az elejét, így a címét se tudom, csak azt, hogy idősebb értelmiségieket szoktak meghívni, és az életművük kapcsán kialakítanak egy beszélgetést az általában a vendégnél évtizedekkel fiatalabb, ugyanakkor művelt műsorvezetőnővel. A témák általában szerteágazóak, de általában fordítanak időt a jelenkor eseményeire való reflektálásra. [Bőngészve a port.hu tévéműsorát, ennek a Zárórának kell lennie, általában 3/4 11-től]
A másik nagyon színvonalas beszélgetős/kulturális műsoruk a Kultúrház. Négy műsorvezető váltja egymást, és általában aktuális kulturális eseményekről vagy társadalmi folyamatokról fejti ki a véleményét több meghívott vendég. Mutatja, hogy milyen kevésszer sikerül elkapnom, hogy eddig a négy műsorvezetőből csak kettőt láttam, a másodikat is csak ma, mert NCurse szerepelt benne. Nekem Galambos Péter kevésbbé jött be műsorvezetőnek, mint Rózsa Péter, akit már többször láttam, de ez nem csorbítja a műsor értékét, és csak ajánlani tudom.
A harmadik jelenleg is futó beszélgetős műsor, aminek csak a végét kaptam el Vámos Miklós 2 Ember című műsora. Ebből tíz percet láttam, de nagyon fontos műsorrá a műsorvezető teszi. Van valami egyedi stílusa a műsorainak, illetve a kötelező elemek a Vámos-féle műsorok végén, az ajándékozás, a vendégkönyv aláírása adnak egy egyedi hangulatot, ami témától és vendégtől függetlenül élvezhetővé és "kötelezővé" teszi.

Nem lebecsülendő néhány az mtv által megvásárolt műsor sem, igaz ezek legtöbbje vagy régebbi, vagy egy idő után elfogy a pénz, hogy mondjuk egy sorozat összes évadát megvegyék. Ahogy látom, mostanában a Halló, Halló című sitcom megy náluk, igaz, hogy már régebbi, de több okból kihagyhatatlan, ha valaki még nem látta volna. A sorozatot, amely a 2. világháború alatt játszódik egy csendes kis németek által megszált francia faluban, ahol szinte mindenki az Ellenállás tagja, nem véletlenül választották a 13. legjobb brit sitcomnak. A másik ok, amiért érdemes belenézni, mert április 27-én a BBC lead egy egyszeri különleges epizódot a sorozathoz, amit újonnan vettek fel.

Az apró kreatív ötletek kifejezetten dobnak a csatornán az Oscar-jelölt Maestro egyes elemeit használják a reklámokat bevezető képsorban... Végül, amit nem lehet eleget hangsúlyozni, idén végre lesz Eurovízió az MTV-n! (Ez ugyan azt jelenti, hogy belefognak beszélni a műsorvezetők angol és francia dumáiba, kiölve minden szórakoztatót a műsorból [a zenéket leszámítva], de mindenkinek ajánlom, hogy nézze, és szavazzon). Tökéletes levezetése lesz az érettséginek.

2007. április 21., szombat

Smirnoff reklám







Kiváncsi vagyok, megvan-e valakinek a zene, ami megy alatta... A reklámot egyébként az az I'm Film készítette elvileg (legalábbis az ő honlapjukon találtam), amely a Painkiller Jane budapesti forgatását is intézi.
A reklám nekem nagyon bejön, csak az a baj, hogy totál elnyomja az összes meglévő ismereteimet, hogy hogy is zajlott valóban a téli palota elfoglalása..

2007. április 20., péntek

Meebo

Lefekvés előtt gondoltam megemlítem, ha még nem ismernétek a meebo-t, amivel lehet MSN-ezni és GTalkozni, meg ICQ-zni a neten keresztül közvetlenül a böngészőből, nem kell letölteni semmit, és nem kell regisztrálni se. Tökéletes olyan gépeken ahol nem lehet valamiért MSN-ezni (iskola mondjuk), vagy skizoid hajlamúaknak, akiknek több MSN-címük van és magukkal szeretnének beszélgetni a Messenger feltörése nélkül. Másik érdekes szolgáltatásuk a MeeboMe, amivel csetelhettek vagy üzenetet hagyhattok egy oldal gazdájának aki elhelyezi a mütyürjüket (ahogy én jobb oldalt...).
Végül érdekességként, a meebo globális elterjedtségét szemlélteti az alábbi térkép (mely 15-precenként frissül elvileg, és mely mutatja az elmúlt 15 percben hol vették igénybe a meebo szolgáltatásait..):

Vége a giminek

Illetve csak majdnem, még túl kell élni két hetet és az érettségiket, de még mielőtt ennyire előre szaladnánk csütörtökön kell egy beszédszerűséget tartanom az osztályról és az eltelt négy évéről a suliban, úgy hogy annak legyen "üzenete" is... Már kezd elegem lenni a suliból, a tanítás miatt már nincs értelme bejárni, de a kapcsolódó feladatok (ez a beszéd, jutalmazási rend, tételek netre rakása, informatika fakt: legalább egyre be kéne menni az infó érettségi előtt...) miatt egyszerűen nem marad olyan nap, amit el lehetne lógni. Ráadásul ezek a különfeladatok mind az ember délutánjába lógnak, tehát önmagukban nem tennék szükségessé a délelőtti bentlétet, ugyanakkor elveszik a délután a rendes tanulásra fordítható időtől...
Ha sikerül időre elkészülnöm a beszéddel (ofőm már hétfőre akarja, és mellette még írjak meg egy középszintű irodalom érettségit is...), akkor még megpróbálom beiktatni a "Politikai kávézó az iszlamofóbiáról és vallási toleranciáról" című rendezvényt...

Furcsa halálok

A Wikipédián találtam a listát a furcsa halálozási módokról, van köztük egy-két Darwin-díj esélyes, néhány vicces, az emberi hülyeség iskolapéldái, és némelyik, amelyre csak annyit lehet mondani szívás.

2007. április 17., kedd

Kolozsvári blogfesztivál

A román blogok versenyének egyik szekciója a kolozsvári blogfesztivál, és annak érdekessége, hogy román és magyar blogokra is egyaránt lehet szavazni. Érdemes lehet körülnézni a kategóriákban, főleg a legrosszabb blogok közt, amit "betörnéd a monitort is csak ne lásd"-ként magyaráztak meg, elég gáz lehet ebbe a kategóriába bekerülni, ugyanakkor kell hozzá egy adag tartás is, hogy a jelöltek ne utasítsák vissza a részvételt, amiért becsülendőek.

2007. április 16., hétfő

Colbert: Hideg meggyleves

Találtam mégegy Colbertes videót, amin interjúalanyként ismét megemlíti a magyarokat (még a bocsánatkérés előtt), ami az érdekesebb, hogy magyarul kimondja, hogy "hideg meggyleves" (a leves már kicsit nehéz...). Most berakom az összes videót az ügyről időrendi sorrendben (ami "vihar egy hideg meggylevesben"):



Az esetet egyébként a Népszabadság is megírta, igaz, arra két napig kellett várniuk az én bejegyzésemhez képest az amerikai tudósítójukra, a cikkel az a gond csak, hogy nem válaszolja meg a címet ("Paprikaszippantó magyarok") viszont nagyon figyelemfelkeltő... (és talán jobban visszaadja az eredeti jelentést az én paprikaprüszkölésemnél, a snort általában ez utóbbit jelenti, de slangben a kokain vagy heroin felszippantását jelenti).

2007. április 13., péntek

Colbert bocsánatot kért, Simonyi óriási arc


Előző Colbertes írásom következménye, mely mutatja, hogy ismét pozitívan tudtunk hozzáállni ahhoz, hogy magyarokon viccelődnek Amerikában, minden elismerés Simonyi nagykövet úré, ez még jobb mint a hídelnevezéskor. Kiváncsi vagyok, hogyan gitározhatnak a finnek...

2007. április 12., csütörtök

So It Goes. (Kurt Vonnegut 1922 - 2007)


Egyik kedvenc íróm, sajnos most már csak azt mondhatom volt. Nem olvastam, csak pár könyvét (Vágóhíd, Macskabölcső, Time Quake, Kékszakáll), leginkább Bokonon ragadott meg belőlük, és az Ötös számú vágóhíd elbeszélésmódja. Most itt van nálam itthon az A Titán szirénjei, de még nem igazán kezdtem el olvasni, most viszont ez lesz talán a legjobb módja a tiszteletadásnak, amint végignéztem a Second Life-ban adott interjúját.

2007. április 11., szerda

Csacsa: Twitterek újabb támadása

Ezúttal a csacsa.hu a legújabb twitter klón kifejezetten magyaroknak, magyarországi mobilcímmel, amin keresztül lehet csiripelni, meg MMS-ezni. Regisztráltam volna is, de mára elég volt egy cégnek eladnom a személyes adataimat (a T-Online-nak, mely cég anyacégéről a T-Comról nemrég olvastam, hogy az oroszok meg akarják venni, és kezdenek félni, hogy ez nemzetbiztonsági kockázatot fog jelenteni [jelenleg a németek kezén van], mert ők kezelik a teljes e-kormányzatot és a rendőrségi meg mentős rádiósrendszert is ők fejlesztik). Akinek nincs ilyen paranoiás napja, és eddig vonakodott a Twittertől, az most barátaira lelhet a magyar Csacsán, mely megelőzte a mitcsinálszmost.hu-t is, ráadásul könnyebben begépelhető neve is van...
[Frissítés] Najó mégis, de csak azért mert be kellett biztosítanom a becenevem mielőtt lenyúlják. Ez van, lassan már fizetni kell azért, hogy az embert ne tartsák számon valahol...

Mai képregények:Wulffmorgenthaler.com

Wulffmorgenthaler.com
- vicces képregények tára...

Új freemail

A freemailes leveleimet átirányítottam a gmail-re, így csak felületes véleményt tudok alkotni az új freemailről.
Az egy giga tárhely és az új funkciók (pl. chat) biztos nagyon jól jönnek és használhatóak. Kíváncsi vagyok a gmail-től lenyúlták-e a képességet, hogy a leveleket beszélgetésekbe rendezzék, mert szerintem jelenleg e funkció az ami nélkül nincs értelme e-mail szolgáltatást indítani, vagy enélküli e-mailszolgáltatót választani (ha valaki nem asztali levelezőprogramot használ).
A másik dolog ami feltünt, az a névjegy funkció, ami megkövetel egy csomó információt a végzettségről, érdeklődési körről és ilyenekről mindent vagy semmi alapon (ha nem adod meg, akkor az összes információ rólad elvész), ezt nem írják le, de a célzott reklámoknak ez az első lépcsőfoka, ez nem szép a T-Onlinetól, elég hogy minden levél aljára beraknak egy reklámot.

Torrentek.hu

Most csak gyorsan írok. Már akartam írni, hogy milyen rossz, hogy nincs magyar torrentportál, gyávák a kalózok, és ami elérhető, az is meghívásos alapon vagy fizetősen megy, és nézik mennyit tölt fel az ember. A torrentportál nemléte azért volt gáz, mert a magyar nyelvű filmek egyszerűen nem kerülnek elő az isohunt.com-os keresésekben.
Erre kínál megoldást a torrentek.hu ahol rá lehet keresni magyar filmekre a magyar torrentoldalakon, majd beszámolok a tapasztalataimról az idők során. Az oldalon folytatott keresések mutatják, hogy nem vagyok jelen a scene-en, nincs meghívom a nagy torrent oldalakra (ezen a kedves olvasók változtathatnak :) ), így csak a kisebbekről tölthetek le (amiken ugyanazok a fájlok vannak, gyakran elsszívva egymás elől a feltöltőket, de erre megoldás részben a DHT az elosztott letöltő adatbázis vagy micsoda, amivel átszivárognak a feltöltők a letöltő oldalak (trackerek) közt). Az oldal egyébként nagyon hasznos, és jól használható, egyetlen gondja, hogy a keresési eredményeknél nem mutatja az aktuális letöltés számot, így ez alapján lehetetlen eldönteni melyik fájlt töltse le az ember...

[Frissítés]: Mivel látogatóim többsége a torrent szóra rákeresve köt ki itt, ezért az ő javukra berakok egy torrentkeresőt ide, ami az isoHunton keres, ami szerintem a legjobb oldal erre a célra.

Név:

az isoHunt erejével

2007. április 10., kedd

Colbert: Paprika prüszkölő halott evők a magyarok

Colbert szóbahozta a magyarokat, mint paprikát prüszkölő (vagy paprikaszippantó) halott evőket április 9-ei adásában. Persze az egész csak egy poén volt, de érdekes, hogy egy héten belül kétszer kerül elő a gulyás szó az amerikai televíziózásban [lásd lejjebb Colbert magyarázatát].
A sketch úgy van felvezetve, mint Colbert rádióműsorának felháborodást kiváltó részlete, az etnikai "gyalázások" miatt, amik szerinte etnikai "tények" keverve etnikai "becenevekkel".
Az egész úgy kezdődik, hogy Colbert a Colbert on the Ert (az "Ert" - air-nek ejti, a t-t itt is lehagyva) című rádióműsorán egy plakátot figuráz ki, amin a "Final Four" szövegben az O helyén egy gitár van, aztán előkerül, hogy a plakát olyan mintha betűk gulyása lenne, mintha magyarok tervezték volna, és utána kijelenti a magyarokról, hogy azok a paprika prüszkölő ghoul-ik nem tudnak semmit az angol nyelvről vagy ha már itt tart a gitározásról sem. A legjobb gitárost akink valaha volt Bartók Béla és ez a seggfej hegedűn játszott - így folytatja.
Ezután jön a bejátszás magyarázata, hogy a magyarok Colbert oldalán állnak, és természetesen sokan fel voltak háborodva a kijelentései miatt, de nem kér bocsánatot, mert Amerikában szólás szabadság van, ami azt jelenti, hogy soha nem kell bocsánatot kérni a magyaroktól. Aztán folytatja hogy a paprika prüszkölő ghoulban nincs semmi sértő, a ghoul a gulyás rövidítése és semmi köze a halottak megevéséhez, de Colbert úgy hiszi ez (a halott evés) része a magyarok kultúrájának.

[A guli helyesírását sajnos nem tudom, mert nem olvasok zombi regényeket... Frissítés: Vbence megadta a helyes írást, köszönet neki!
Azt is leszögezném, hogy ezt személy szerint nem találom sértőnek, különösen, ahogy ilyen álkontextusba volt helyezve (reagálás a magyarok felháborodására a műsorral kapcsolatban)]
[Frissítés] Simonyi nagykövet óriási alakítása, és Colbert bocsánatkérése

2007. április 8., vasárnap

Zeroes 2


Tudományos fantasztikus világnézetek

Épp írtam a z angol blogomba egy videóról, és The Beckman könyveiről a posztapokaliptikus Thulén, amikor rátalátam egy olyan egyetemi órára amire szívesen járnék: Tudományos fantasztikus világnézetek az Eltén.. Igaz az Eltét csak második helyen jelöltem meg, de már ezért az egy tárgyért nem sajnálnám, ha oda vennének fel.
Egyébként az iTunes-on egyszer már elkezdtem hallgatni egy ilyen témájú előadássorozatot valamelyik amerikai egyetemről, de nem igazán tudtam koncentrálni a szövegre (a számítógép berregése és az üresjáratban lévő gép elvonta a figyelmem), de lehet megnézem mégegyszer, most már az MP3-amon hallgatva. A másik bökkenő az volt, hogy csak a bevezető órát hallgattam meg, amin az előadó csak a saját életpályáról, meg a beadandó esszékről mesélt, az igazi órákhoz meg el kellett volna olvasni egy csomó könyvet, amihez mostmár lenne kedvem.

Numb3rs és a gulyás

Csak egy apró jelzésként az öröklétnek megjegyzem, hogy a Gyilkos számok (Numb3rs) című krimi 3. évadának 20. része végén a főszereplő matematikus a barátnőjének gulyást főz:
-We're having Hungarian goulash
-I'm preparing a nice goulash
A rész egyébként egy tök jó RHCP számmal kezdődött:

Sajnos a Wikipédián a Numb3rs-höz nincs külön szócikk minden részhez, ahol részletesen elemeznék a magyar utalásokat az egyes részekben, úgyhogy jó lenne találni valami elmélyültebb rajongói oldalt..

GTA Coke

Twitter és az ő klónjai

Már épp elkezdtem Twitterezni, erre jön a klónok támadása a Jaiku-val, ami ráadásul még okosabbnak is tűnik, mint a Twitter, legalábbis Leo Laporte szerint biztos. Ami nekem elsőre szembetűnt a zavaró mobilos reklám mellett, az az alapból beépített térkép, illetve helymeghatározás az egyes beírásokhoz, egy normálisan használható kép, amit ki lehet tenni a blogra vagy honlapra (ami egyben mutatja épp mit csinálsz). A jaiku ezek mellett automatikusan be tudja tölteni az RSS feed-ek tartalmát, illetve címét, így megadva a blogodat az egyes bejegyzéseid mint tevékenység megjelennek, a régebbiek meg a megjelenésük alapján utólag beillesztésre kerülnek az idővonalra. A másik szerintem nagyon fontos képesség, az az hogy megjegyzéseket lehet fűzni mások beírásaihoz, ez szerintem nagyon hiányzik a Twitterből (még ha van is a kukac, az nem ugyanaz).
A Jaiku ellen szól, hogy még annyira új, hogy a Wikipédián se szerepel, de ami rosszabb hír a finn cégnek, hogy nincs GTalkos démonjuk amin keresztül bejegyzéseket lehetne írni az oldalukra.
A Twitternek magyar klónja még nincsen, bár már készül a mitcsinalszmost.hu, addig is a TurulCsirip (kicsit nacionalistán hangzó nevéhez híven) összegyűjti a Twitter magyarjait, és azok Twittelését mutatja (a magyarságot valahol be lehet állítani a Twitter beállításaiban).
Az elkövetkező háborúig az életünk feletti uralomértig megtaláltok jaikun és twitteren, és tumblr-en, és a blogspoton is angolul és magyarul (az Iwiw persze alap...).

2007. április 7., szombat

Vuze

Az Azureus 3-as verzióját Vuze-nak hívják, és az új benne (ha nem számítjuk a Bétákat...), hogy van benne egy műsorkatalógus tele ingyenesen vagy pénzért ($0.99 - $4.99) letölthető nagyfelbontású (high-def) videókkal. A letölthető műsorok közül a számomra legérdekesebb a BBC, mely felrakott egy csomó sorozatot (köztük az általam már korábban ajánlott Coupling-ot és Red Dwarf-ot). A sorozatok első részét ingyen meg lehet nézni, a további részek 99 centért (~199 forint) bérelhetőek (nem tudom, hogy pontosan milyen feltételekkel, de némely sorozat esetén még így is totál megéri). A bökkenő, hogy a felhasználók által készített tartalmon, és a mozi előzeteseken (melyek óriási felbontással érhetőek el, már a szaggatás határán vannak a gépemen, és 100%-os nagyításban lelógnak a monitoromról) kívül a legtöbb tartalom csak az USA-ban érhető el, beleértve az ingyenes tartalmakat is...
Ezt leszámítva ideje lenne rájönnie az embereknek, hogy ez iTunes gyilkos szolgáltatás lehetne (az iTunes ha minden igaz az iPodok kijelzőire méretezi a letöltött filmek méreteit, ami nevetségesen ronda egy rendes monitoron vagy TV-n megnézve, a Vuze ezzel ellentétben HD videót kínál (igaz így egy rész több, mint két giga egy sorozatnál)).

A Vuze egyébként a rendes torrentek letöltésére simán működik az Advanced fülön keresztül vissza lehet térni a megszokott fapados kinézethez. Jelenleg versenyeztetem az µTorrent-tel, mert csak egy maradhat.
Hír forrása: TeXtra

Magyar Digg!-ek

Korában írtam, hogy a book.mark.hu a spammerek martaléka lett, ma gondoltam megnézem a magyar Digg! piac két másik szereplőjét, mindkettő erős céges háttérrel.
Az egyik a T-Online istállóból kikerülő Linkter, ami első ránézésre mentes az angol nyelvű spamtől (bár van egy kettő angol bejegyzés elvétve), a főoldalon lévő lapok mind olyanok melyeket élő felhasználók ajánlhattak, ami mindenképp pozitívumnak számít egy ilyen oldalnál. Az egyes linkek melletti egy-egy "eltevés" még azt mutatja, hogy a linkterelés nem általános a magyar weben, vagy ha igen akkor az emberek nem "teszik el" a linkeket.
A másik a HVG által jegyzett urlguru, aminél az első ami szembetűnik a sok Google-s reklám. Nem tudom megítélni, de valószinüleg annak köszönhetően hogy a HVG oldalain reklámozzák az Urlgurut a célközönség, de legalábbis a látogatók magukba foglalják a különböző cégeket is, akik ingyenes reklámlehetőséget láthatnak az oldalban. Ezen oldal főoldalán is van azért egy-két érdekes oldal, de itt végig olyan érzése van az embernek, mintha ez egy netes hirdetőtábla lenne (ezt erősíti a sok Google reklám is, és hogy az ajánlott oldalak url-je és a beküldők neve közt sok az átfedés).
Én személy szerint a Linkterben látok több jövőt, mert az érettebbnek tűnik (legalábbis reklámmentes, ami az oldal dizájnját illeti) biztosabb informatikai háttérrel, az urlguru talán meghozza a fenntartásának árát a sok reklámmal, de szerintem a HVG hátszelével jobban járnának egy netes Yellow Pages fejlesztésével. A book.mark.hu teljesen felejtős, talán még az Index szállhatna be a versenybe.
A jövő még az Iwiwes integráció lehetne (ahogy a Twittert (vagy az API-n keresztül, vagy egy klónját) is integrálhatnák).

Ratatouille


A nyáron kijön egy újabb Pixar film egy patkányról aki arról álmodik hogy mesterszakács lesz, és szövetkezve a szemétkihordó-fiúval ezt közvetetten el is éri, amikor kezdődnek a bonyodalmak (legalábbis bonyodalmak nélkül nincs film Amerikában). Szerintem érdekes lesz, ha a Némo nyomában szintjét nem is éri majd el.

[Frissítés]: az eredeti link a bemutatóra meghalt, azokat itt találjátok.

2007. április 6., péntek

Kezdődik a húsvéti jókívánosdi

Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánok! Idén húsvétkor rántsuk le a leplet a húsvéti nyusziról, mert Szent Péter is nyuszi volt.

2007. április 5., csütörtök

2007. április 4., szerda

Cövekerdő

From Cövekerdő

Elkezdődtek a tavaszi felásások a kerületünkben is, mellyel egyre szaporodnak a toldozás, foldozás jelei a járdán..., ahogy minden évben más és más szakaszokon ássák fel..., de ezt már megszoktuk. Pozitívum, hogy megcsinálták a játszótér körüli kerítést, miután valaki jó egy éve szétbarmolta (biztos élvezetet nyújtott neki a rombolás, mert a roncsokat otthagyta, szóval nem a fémtartalma miatt csinálta, vagy csak hülye volt és nem tudta elvinni...).

Az élet apró viccei

iPhone-os körlevél az arra feliratkozottaknak:
"
Köszönjük, hogy feliratkoztál. Te leszel az első aki az -idén júnisban érkező- iPhoneról megtudhatja a legújabb híreket. Így elegendő időd lesz arra, hogy kitalálj valamilyen történetet a mostani telefonod számára
"

Az Apple-nek is van humora...

2007. április 3., kedd

Javasoljon nevet a fúrópajzsnak

"
Az alagútépítés és a fúrás megkezdése a világon mindenütt ünnepélyes eseménynek számít. Ráadásul a budapestiek régi szokása, hogy minden, nekik kedves épületnek, tárgynak saját nevet adnak.

A 4-es metróépítésénél munkába álló gépvakondok, a két fúrópajzs egyelőre névtelen. Ezért kérjük a tisztelt Budapestieket, adjanak nevet mindkét munkapajzsnak! A furopajzs@budapest.hu címen várjuk a névötleteket, és április 11-én közzé tesszük a legjobb húsz javaslatot, hogy szavazni lehessen róluk. Így 3 hét múlva a következő pajzs indításakor már elnevezhetjük a fúrópajzsokat is!
"

2007. április 2., hétfő

French and Saunders

Valamelyik nap nem tudtam aludni és akkor akadtam a BBC-n a French and Saunders nevű vígjátéksorozat szerűségre. A lényege, hogy a Vicar of Dibleyben játszó és egy másik humorista mindenfélét kiparodizál, egy sketch show szerűségben. Az egész történet kerete az, hogy egy produkciós irodában dolgozik French és Saunders (ez egyébként az igazi nevük), és TV-show ötletekkel kell előállniuk, és ezzel kapcsolatban tele van a show nagyjából egymáshoz nem kapcsolható jelenetekkel és paródiákkal. Ami érdekes, hogy 1987-ben kezdték el adni, és jövőre még lesz egy búcsuztató rész, tehát egy ha ugyan kihagyásokkal is, de húsz évet megélt sorozat lesz.
Egyébként érdekes volt, mert egymás után leadtak belőle egy csomó részt a BBC Prime-on, aztán fogták magukat és elkezdtek EastEnderseket sorban adni, azokból már csak egyet néztem végig leginkább művelődési céllal, mert a szappanoperákat nem igazán kedvelem, mondjuk úgy nagyjából sikerült felfognom a rész végére, hogy ki kinek a kicsodája, de azért nem volt teljes a kép. Ami érdekes volt, hogy az egyik szereplő Leytonstone-ba akart elköltözni, ami egy metrómegállóra van Leyton-tól, ahol két éve nyáron egy hónapig laktam (három nappal az első metrórobbantás után mentem ki, és a másodikkor a belvárosban voltam).

Universcale


Tudd meg mi mekkora lenne, ha egymás mellé tennénk. Elég érdekes ismeretterjesztő animáció a Nikontól, csak az a baj, hogy elég lassú, amíg a többezer fényévtől bezoomol a kilométerekig a Naprendszerrel, aztán tovább.
Forrás: Geekologie via Crave (vagy fordítva...)

2007. április 1., vasárnap

Az agy részei - Pinky and the Brain részlet

Az egyik kedvenc rajzfilmem, nagyon intelligensen megírt részekkel, köztük ez is egy ilyenből származhat (a teljes részt sajnos még nem láttam).

There is a Nuke up Mrs Clinton's sniz


Sajnos az eredeti rész nincs fent a YouTube-on, de a róla készült CNN riport is érdekes.
A lényeg, hogy ebben a South Park részben Cartman akcióba lép, amint egy muzulmán srác érkezik az osztályba, és a teljes rész átmegy 24-be, Cartman játsza Jack Bauert, Kyle pedig Chloe-t. Az epizód fergetegesen vicces szerintem, önmagában is, de mint a 24 paródiája is.
A poénokat inkább mégse lövöm le, mert megtaláltam a teljes részt a neten (letöltés nélkül megnézhető), szerintem fergeteges.

Google térképek újítások, Reader megvilágosodás

Már többen írták, hogy a Google Maps kicsit forradalmi útvonalakat is felajánl mostanában, például a New York - Dublin útvonalon egy párezer mérföldes úszást, vagy máshol egy 10 méteres séta helyett egy tízkilométeres körutat. Amit viszont csak most vettem észre, az a legújabb újításuk, amellyel a forgalmat is jelzik az egyes utakon.

Közben rájöttem arra is, hogy hol rontja el a Google az RSS olvasójukat: kihagyták belőle a keresőt, feedekre lehet keresni, de a saját feedjeim postjaiban NEM. Nem tudom eddig miért nem tűnt fel, pedig ez az egyetlen dolog, ami miatt értelme lenne a Googlenek beszállnia a bizniszbe: hogy a keresés segítségével újradefiniálják az RSS olvasást.

Értelmetlen blogkiegészítések

Hozzáadtam a bloghoz az oldalsávba egy kis widgetet, gadgetet, bizbaszt, vagy hívjuk, aminek akarom, ami mutatja, hogy "épp mit csinálok", vagyis a Twitteres oldalamat. Elvileg a Twitter a "next big thing" amivel az ember jelen lehet a neten, és valós példákon keresztül mutathatja be, hogy milyen élete is van, és ha valaki úgy érzi, hogy hasonló dolgokat csinál, akkor megtehet a barátjának, vagy követheti, hogy én mit csinálok, hogy tudjon utánozni. Még nem igazán találtam ki, hogy mi értelme van a Twitternek, de felmerült, hogy terroristáknak milyen jó lehet a kódolt üzeneteik továbbítására...
A másik értelmetlen cucc, ami talán érdekesebb, az egy videósáv: Ha nem vagyok kiváncsi az aktuális írásaimra, akkor nézegesd a bizonyos keresőkifejezések alapján véletlenszerűen kiválasztott videókat, és ha gondolod valamelyik engem is érdekelne, akkor vedd fel velem a kapcsolatot (mondjuk itt a kommentekben, vagy Twitteren, vagy ha ismersz máshonnan, akkor ott), és megbeszélhetjük, vagy legalábbis én is nevethetek egy nagyot... Egy technikai megjegyzés, a videók a legelső bejegyzés fölött játszódnak le, szóval lehet hogy görgetni kell egy kicsit, ha a kezdeti vehemens töltések után nem történik semmi. Ez a funkció egyébként tök új a Bloggerben, úgyhogy early adopternek számítok :).
Még nem döntöttem el, de lehet hogy egy véletlen hírsávot is berakok a Google Newsra alapozva, ez is új a Bloggerben, de ha nincsenek magyar hírek, akkor overkill lehet a jobbsávomon...

Mátol osztrák vagyok

=:× BlueBunny - kleine scheisse gute scheisse:
"Árilis elsejére virradó éjjel elbontjuk hazánk és Ausztria közötti határzárat, és éjféltől kezdve minden egyes magyar úgy tesz, mintha osztrák volna. Hazánk a legteljesebb titokban csatlakozik Ausztriához, de erről az osztrákok nem tudhatnak!"
Ezzel a bejelentéssel hívnám fel a figyelmet Bluebunny érdekes és vicces blogjára, és arra, hogy estig még lehet csatlakozni Ausztriához, de csakis titokban.