Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. április 7., szombat

Magyar Digg!-ek

Korában írtam, hogy a book.mark.hu a spammerek martaléka lett, ma gondoltam megnézem a magyar Digg! piac két másik szereplőjét, mindkettő erős céges háttérrel.
Az egyik a T-Online istállóból kikerülő Linkter, ami első ránézésre mentes az angol nyelvű spamtől (bár van egy kettő angol bejegyzés elvétve), a főoldalon lévő lapok mind olyanok melyeket élő felhasználók ajánlhattak, ami mindenképp pozitívumnak számít egy ilyen oldalnál. Az egyes linkek melletti egy-egy "eltevés" még azt mutatja, hogy a linkterelés nem általános a magyar weben, vagy ha igen akkor az emberek nem "teszik el" a linkeket.
A másik a HVG által jegyzett urlguru, aminél az első ami szembetűnik a sok Google-s reklám. Nem tudom megítélni, de valószinüleg annak köszönhetően hogy a HVG oldalain reklámozzák az Urlgurut a célközönség, de legalábbis a látogatók magukba foglalják a különböző cégeket is, akik ingyenes reklámlehetőséget láthatnak az oldalban. Ezen oldal főoldalán is van azért egy-két érdekes oldal, de itt végig olyan érzése van az embernek, mintha ez egy netes hirdetőtábla lenne (ezt erősíti a sok Google reklám is, és hogy az ajánlott oldalak url-je és a beküldők neve közt sok az átfedés).
Én személy szerint a Linkterben látok több jövőt, mert az érettebbnek tűnik (legalábbis reklámmentes, ami az oldal dizájnját illeti) biztosabb informatikai háttérrel, az urlguru talán meghozza a fenntartásának árát a sok reklámmal, de szerintem a HVG hátszelével jobban járnának egy netes Yellow Pages fejlesztésével. A book.mark.hu teljesen felejtős, talán még az Index szállhatna be a versenybe.
A jövő még az Iwiwes integráció lehetne (ahogy a Twittert (vagy az API-n keresztül, vagy egy klónját) is integrálhatnák).

2 megjegyzés:

  1. a linktér már megbukott termék, abban már nincs fantázia.

    VálaszTörlés
  2. Egyik magyar klón se az igazi, a linktéren például még mindig ugyanaz van a főoldalon, mint tegnap, és az urlguru-n is.
    Szép új világ lenne, ha a Digg! létrehozna egy magyar változatot (a fordítást a Netvibes-hoz hasonlóan rábízhatnák a közösségre, csak a nyelvek elkülönítését kéne nekik megoldani), addig is maradnak a népszerűbb és gyakrabban frissülő blogok, mint a szánalmas, a kretén, meg a kuulnyuuz.

    (Amíg nem csinál a blogger egy rendes komment szerkesztőt, addig a linkeket ide rakom, csak így nyersen:
    http://www.nyuuz.hu/
    http://szanalmas.hu/
    http://kreten.hu/fooldal.php )

    VálaszTörlés