Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. április 24., kedd

A köztévé erőssége

Sajnos a jelen állapotokban a magyar királyi televíziózás nem igazán éri el lehetséges potenciálját (számomra az etalon a BBC), ugyanakkor vannak határozottan jó dolgok is az m1, m2-ön (és persze a Duna TV-n is).
Szerintem a köztévének a kultúra fellegvárának kell lennie, a művészet támogatásával, és az aktuális kultúrpolitikának megfelelő de színvonalas programok gyártásával, vagy sugárzásával. Ehhez persze megfelelő finanszírozás kell, mert nélküle még a látszat kedvéért sincs értelme fentartani (hacsak nem a név folyamatos védelméért).
Jelenleg az egyetlen műsor, amit nézek az m1-en és m2-ön a beszélgetős műsorok, amik esténként mennek. Nem mindig sikerül elkapnom őket, mert sose tudom mikor mennek, de több kifejezetten színvonalas is van köztük (a Nap Keltét nem nézem, mert üti Havas-t, amit a szüleim néznek, én meg nem kapcsolom be külön a tévét arra a fél órára reggel amíg otthon vagyok).
Az egyik ilyen éjfélkörül szokott menni, eddig soha nem sikerült elkapnom az elejét, így a címét se tudom, csak azt, hogy idősebb értelmiségieket szoktak meghívni, és az életművük kapcsán kialakítanak egy beszélgetést az általában a vendégnél évtizedekkel fiatalabb, ugyanakkor művelt műsorvezetőnővel. A témák általában szerteágazóak, de általában fordítanak időt a jelenkor eseményeire való reflektálásra. [Bőngészve a port.hu tévéműsorát, ennek a Zárórának kell lennie, általában 3/4 11-től]
A másik nagyon színvonalas beszélgetős/kulturális műsoruk a Kultúrház. Négy műsorvezető váltja egymást, és általában aktuális kulturális eseményekről vagy társadalmi folyamatokról fejti ki a véleményét több meghívott vendég. Mutatja, hogy milyen kevésszer sikerül elkapnom, hogy eddig a négy műsorvezetőből csak kettőt láttam, a másodikat is csak ma, mert NCurse szerepelt benne. Nekem Galambos Péter kevésbbé jött be műsorvezetőnek, mint Rózsa Péter, akit már többször láttam, de ez nem csorbítja a műsor értékét, és csak ajánlani tudom.
A harmadik jelenleg is futó beszélgetős műsor, aminek csak a végét kaptam el Vámos Miklós 2 Ember című műsora. Ebből tíz percet láttam, de nagyon fontos műsorrá a műsorvezető teszi. Van valami egyedi stílusa a műsorainak, illetve a kötelező elemek a Vámos-féle műsorok végén, az ajándékozás, a vendégkönyv aláírása adnak egy egyedi hangulatot, ami témától és vendégtől függetlenül élvezhetővé és "kötelezővé" teszi.

Nem lebecsülendő néhány az mtv által megvásárolt műsor sem, igaz ezek legtöbbje vagy régebbi, vagy egy idő után elfogy a pénz, hogy mondjuk egy sorozat összes évadát megvegyék. Ahogy látom, mostanában a Halló, Halló című sitcom megy náluk, igaz, hogy már régebbi, de több okból kihagyhatatlan, ha valaki még nem látta volna. A sorozatot, amely a 2. világháború alatt játszódik egy csendes kis németek által megszált francia faluban, ahol szinte mindenki az Ellenállás tagja, nem véletlenül választották a 13. legjobb brit sitcomnak. A másik ok, amiért érdemes belenézni, mert április 27-én a BBC lead egy egyszeri különleges epizódot a sorozathoz, amit újonnan vettek fel.

Az apró kreatív ötletek kifejezetten dobnak a csatornán az Oscar-jelölt Maestro egyes elemeit használják a reklámokat bevezető képsorban... Végül, amit nem lehet eleget hangsúlyozni, idén végre lesz Eurovízió az MTV-n! (Ez ugyan azt jelenti, hogy belefognak beszélni a műsorvezetők angol és francia dumáiba, kiölve minden szórakoztatót a műsorból [a zenéket leszámítva], de mindenkinek ajánlom, hogy nézze, és szavazzon). Tökéletes levezetése lesz az érettséginek.

1 megjegyzés:

  1. Ezt a témát nagyon jól átlátod. Ezeknél én se nézek többet a köztévén. :)

    VálaszTörlés