Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2008. május 21., szerda

Magyarok Háza, Stockholm


Stockholmi tartózkodásunk alatt az ottani Magyar Házban szálltunk meg. A házat a svédországi magyar egyesületek tartják fent, és a magyar utazók számára Svéd viszonylatban nagyon baráti áron nyújtanak szállást (150 korona / fő / éj). A háznak van egy magyaros atmoszférája, mintha az ember ki sem mozdult volna otthonról, éppen hogy még mélyebbre merészkedett volna Magyarországba, a társalgóban a Duna TV-adó szól, a könyvtárban és a házban elszórt könyvespolcokon, a szobákban magyar népviseletbe öltöztetett babák vannak, a svéd nemzeti ünnepeken nagy gulyássütést rendeznek.


A ház maga 15 percre van a belvárostól, kb. 5 percre a metrótól, amivel minden elérhető. A kényelmi fokozat arányos az árral, és a szerencsétől is függ (nekem például az utolsó napra valamilyen oknál fogva csak egy kanapé jutott, amin bár nem vagyok magas, nem tudtam kinyújtani a lábam...).

Az ott töltött utolsó nap meghívott vacsorára az ottani Katolikus kör, mely tagja a 60-as évek óta minden héten összegyűlnek egy közös vacsorára. Számomra nagyon meglepő volt, milyen élénk az ottani magyar közösség, bár igaz, hogy a tagok főképp idősebbek voltak, de beszámoltak róla, hogy a gyerekeiket is megtanították magyarul, illetve a helyi magyar cserkészetbe járatták. Elmesélték, hogy a magyar papjuk aki volt, az már Spanyolországban prédikál, mert ott a paphiány miatt jobban megfizetik, de a nagyobb ünnepekre kifizetik neki a repjegyet, hogy magyar misét hallgathassanak.

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    A magyarok házát telefonon tudtad elérni, vagy létezik hozzájuk e-mail cím is? A közeljövőben mennék Stockholmba, ezért érdekel a dolog.
    Ha tudsz segíteni, pls írj a hartmann.balint@gmail.com-ra
    Kösz!

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Sajnos nem vagyok tag, viszont nekem is nagyon kéne a Magyarok Házának elérhetősége, ha tudod írd meg nekem légyszíves a posti03@freemail.hu-ra!
    Előre is köszi!
    Üdv.: Kovács István

    VálaszTörlés
  3. A ház elérhetősége rajta van a honlapjukon:


    Név: Mihály Ferenc
    Tel.szám: 00468267734

    VálaszTörlés
  4. Íme két email cím, amelyre írhattok leveleket a Magyarok Házába: magyarhaz.stockholm@gmail.com
    hazkezeloseg@gmail.com

    VálaszTörlés