Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2008. május 6., kedd

Riksdag: a svéd parlament



A svédországi képeimet bemutató sorozat első tagjaként kezdeném a svéd parlamenttel a Riksdaggal. Az Európai Ifjúsági Parlamenti ülés első ülésnapja (General Assembly) (az eseményt lezárása, az elfogadott határozatok megvitatására; jelen esetben két ilyen ülésnap volt) a svéd parlament épületének egy kisebb, becslésem szerint kb. 200-250 képviselőt befogadni képes 2. kamarájában volt.
A svéd parlament nagyon szép, belülről pasztelzöld falak, szőnyegek, festmények és szobrok fogadják az embert, az egész hangulata családias, legalábbis nekem annak tűnt a magyar Parlament elnyújtottságához képest (ez különösen a belépéskor a lépcsőházban tűnt szembe nekem, a svéd parlament inkább kicsi de magas, míg a magyar elnyújtott és magas).

A terem nagyon jól felszerelt volt, mikrofon minden két ülés mellett (melyek használata azonban gondot okozott, ugyanis ha felállt az ember akkor már túl messze voltak, ha ültek akkor nem lehetett látni ki beszél, köztes megoldás a görnyedés volt..) volt pl kivetítő is, ez nevezhető standardnak egy konferenciaterem kapcsán, ami hozzáadott érték volt az a szép festmény a falakon, az üvegkupola és a díszítés.

Egy dolgot igazán sajnáltam, mégpedig, hogy nem fért bele az ott töltött időbe, hogy körbevezessenek minket az épületben és esetleg elmeséljék a történetét, vagy bevigyenek olyan helyekre, ahova turistaként egyébként nem lehet (Stockholmban egyébként mindenhova nehéz bejutni turistaként, mert a múzeumok [hát még az alapból nem múzeumnak szánt intézmények, mint a palota vagy a parlament...] a minimális nyitvatartási időért versengenek egymás közt...).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése