Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2008. május 24., szombat

Eurovízió - élő blogolás

21:06: Lement a Molitva című szám, most jönnek a műsorvezetők, és GTG persze belebeszél a szövegébe.

21:07: Amikor angolul beszélnek akkor nagyon zavaró, de jól jön, hogy tud franciául és le tudja fordítani a francia szövegeket.

21:08: Kezdpdik a román szám. Ihen bejönnek az átvezető videók a számok között: egy valamelyest modern táncbemutató, vagy koreográfia, amivel valamilyen módon kiteszik a következő állam zászlóját. Az egész előtt áttűnik egy képeslap szöveg az éppen következő ország nyelvén.

21:11: A román ok olaszul énekelnek, vagy legalábbis nagyon olasznak hangzik, ha odafigyelek.

21:12: Következnek a britek. "Even If" című szám, egy idősebb néger énekes diszkószínek előtt.

21:14: A britek a Big Four közé tartoznak, akik rögtön a döntőbe kerülnek, anélkül, hogy az elődöntőben kellene szerepelniük, így ezt a számot eddig nem hallottuk. A nagy négy adja az EBU költségvetésének nagy részét, és félnek, nem támogatnák ennyire, ha nem lenne biztosított helyük a döntőben.

21:15: Következnek az albánaok. Egy 16 éves lány lép fel, korán kezdte és már százmilliók előtt lép, érdekes lehet ezt feldolgozni.

21:18: A közvetítést a neten a www.eurovision.tv címen lehet követni, és az m1 is közvetíti, kb. fél perc csúszás van a kettő közt, és egy igen nagy minőségi ugrás. A netes közvetítés mégis teljesen élvezhető, amikor nem közvetítették itthon a fesztivált, azon keresztül néztem meg.

21:20: Jönnek a németek, szintén Big Four. Kíváncsi vagyok milyen lesz. "No Angels" az együttes, Dissappear a szám címe. Egy lányegyüttes szerűségről van szó.

21:22: A Telegraph.co.uk-n is van élő blogolás az eseményről: http://blogs.telegraph.co.uk/arts/couchpotatoes/may08/eurovision3.htm

21:24: Örményország. Ez a szám tetszik, pörgős, és az énekesnő se néz ki rosszul.

21:27: A szövegnek nem sok értelme volt azt meg kell hagyni. Jönnek a bosnyákok, az átvezető videókat nem változtatták meg az elődöntő és a döntő közt. A bosnyák dal címe "Pokušaj" - Próbáld meg.

21:28: A szöveg és a szám is tetszik.

Megpróbállak megcsókolni, te meg csinálj úgy mintha bolond lennél.

21:31: Kapcsolják Belgrád főterét, áttérek a netes közvetítésre. Jófejnek tűnik a csaj. Óriási tömeg a belgrádi városháza előtt.

21:33: Lenyűgöző hangulat az utcán, igazán sajnálom, hogy nem mentem ki Belgrádba, pedig tervben volt. Kár, hogy nincs Pesten kivetítő sose az Eurovízióról, a versenynek sajnos nincs itthon elég nagy kultúrája, és mindig elrontjuk a megfelelő énekes kiválasztásánál.

A szerb csaj egyébként azzal kezdte a szövegét, amit GTG nem tudott lefordítani, hogy nézzük mennyi zászló, mekkora tömeg, milyen hangulat, hogy megcsinálták.

21:37: Jön a finn szám. Hangzásban tök ugyanolyanok, mint a tavalyi Lordi, a különbség, hogy ezeknek látszik az arca és némelyiknek a szőrtelen felsőteste is...

21:39: Az eurovision.tv oldal úgy tűnik nehezen viseli a forgalmat. Az élő közvetítés továbbra is megy, ha minden igaz, részben peer-to-peer technológiát alkalmazva, ahogy az előző években.

21:40:  Jönnek a horvátok. Ez a szám nagyon bejön.

Látod barátom, én mindent megjegyzek
és elmondhatom, hogy e szám
és millió másik között nincs semmi különbség.

Az öreg nagyon bejön. A szám szövegének angol fordítása: http://www.diggiloo.net/?2008hr

21:44: Lengyelek, az énekesnő az ízlésemnek kicsit sokat töltött a szolárium alatt.

21:47: A Telegraph bloggere az izraeliek előadásáról:

Now on to Israel. This young man was so nervous he evidently forgot to put his shirt on before his waistcoat, and is now bouncing up and down, surrounded by other chiselled young Israeli chaps. If my friend Michele were here, she'd have fainted by now. Just a shame they weren't wearing army uniforms.

21:50: Izland. Tipikus tucatszám sajnos, idén kevés olyan van, amit nem tartok többre ennél... Ez persze az én zenei érzékemet is minősítheti, de a számok 85%-a a szerelemről szól, és nincs benne semmi olyan extra, ami megragadjon...

21:52: Nemcsak az átvezető videók ugyanazok, mintha Gundel Takács Gábor átvezető szövegei is megegyeznének, lehet hogy felvételről nyomják be...

21:54: Törökök, nem is rossz szám, háttérzenének teljesen elmegy.

21:55: Még kb. egy óra és elindulok, hogy elinduljunk Strasbourgba. [Na ez egy szép mondat lett...]

21:56: Fele lement, újra műsorvezetők, hallkítom is le a tv-t. Úgy imádom, ha franciául beszélnek. Nem figyeltem, de mintha a műsorvezető csaj átöltözött volna, elég gyakran szoktak az eurovíziók alatt.

21:57: Green Room. Itt ökörködnek, nem olyan viccesek, mint az elődöntő alatt. A fél perc csúszás kicist túl sok, már mindjárt kezdődik a következő szám, és a netes közvetítésen még mindig a műsorvezetők beszélnek, de nagyon ki van centizve, amint abbahagyják a szöveget, addigra pont elkezdődik a szám, a tényleg élő közvetítésen.

22:00: Portugálok a színpadon, a második elődöntő utolsó száma voltak ők, ha jól emlékszem.

22:02:  Jönnek a lettek, a másik olyan szám, ami megmaradt az emlékezetemben, "A tenger farkasai". A fellépők a kommentár szerint tényleg láttak már tengert közelebbről. Ennek a dalnak sincs túl bonyolult szövege, de legalább nincs semmi köze a szerelemhez.

22:07: Svédek. A fellépő nő mielőtt férjhez ment volna már nyert egyszer Eurovíziót. Fogalmam sincs, hogyan világítják meg úgy, hogy feketefehér legyen, de jó trükk az biztos.

22:10: Dánok jönnek. Most már szinte meg vagyok győződve, hogy GTG ismétli önmagát. Ez a "Celebrate good times come on" valahonnan ismerős.

22:13:  Grúz énekesnő. GTG-t idézve: születése óta vak, menekülttáborban nőtt föl. A szám arról szól, hogy a béke el fog jönni. Ez egyike a különleges számoknak, ami nem a szerelemről szól.

22:17: A Telegraphosok sem tudják, hogyan váltott színt a svéd énekesnő:

Peter and I can't work out how they managed to make the Swedish singer, Charlotte Perrelli, appear in black and white at the beginning of her turn. It was a bit like the beginning of the Wizard of Oz, with her turning colour halfway through.

22:18: Ukránok: Ani Lorak - Shady Lady

22:22: A műsorvezetők hülyéskednek. Több mint 100 millió néző. A műsorvezetőnő már megint átöltözött. A műsorvezető egyébként egy híres zenész, lépett már fel és írt is zenét az Eurovízióra, a női társa egy reggeli műsort vezet. A kiválasztásnál kritérium, hogy meg tudjanak szólalni élőben franciául és angolul is.

22:23: Franciák, szintén Big Four. Érdekes videóbal harangozták be őket az elődöntő végén: a pasi magának dobálta a mikrofont, miközben a helyszín állandóan változott: többek közt a fürdőkád és egy hapi leütése is belefért a képsorok közé, ha jól emlékszem. A tavalyi számuk nekem bejött, és ez se volt rossz szerintem. Szép, hogy szerbül fejezte be: "Hvala, Belgrade!" - Köszönöm Belgrád!

22:26: Azerbajdzsán operaáriával készült vona? A felük angyalnak van öltözve, a felük nőnek néz ki és rekedt férfi hangja van. Az összahtás kicsit megint Lordis, de nem rossz, talán Európának ismét bejön egy ilyen szám.

22:30: Jönnek a görögök. Az átvezető videó meglehetősen erotikusra sikerült egy csokolózó fiatal párral. Ez a szám nekem egész bejön, szépek az énekeslányok. Ez is szerelmes szám, de nem szerepel benne túl sokszor a "love" szó, helyette a szívéhez vezető titkos kombinációt emlegeti folyamatosan, amely rejtély a hallgató ("you") számára.

22:34: Spanyolok. Szintén Big Four. Hasonló hülyeségnek tűnik a beharangzó alapján, mint az ukránok tavalyi száma. Tipikus kecsöp-szong: a spanyoloknak megy az ilyen nyári számok létrehozása, de kell egy kis humorérzék is, hogy ezt a 40 év körüli kicsit szándékosan szerencsétlenül kinéző énekest küldjék be: ez a bátorság mintha hiányozna belőlünk, pedig hatásosabb lehet, mint eddigi próbálkozásaink voltak.

22:38: Jönnek a szerbek. A férfi műsorvezető írta a számot. A refrén azt jelenti, hogy aludj szépen, a szöveg angol fordítással elérhető itt. A szláv számokból eddig a sorrendem tetszés szerint: horvát, bosnyák, szerb.

22:41: Oroszok. Fellép Jevgenyij Plusenko is elvilge. Kár hogy angolul énekel, gyakorolhatnám az oroszom. Ez az utolsó előtti szám, az utolsóak a norvégok. A szavazásról pont le fogok maradni, elkezdek visszatekerni egy kazettát, hogy meglegyen a vége is, ha a netről esetleg letörölnék, mire hozzájutnék.

22:45: Feltűnt végre Plusenko is a szám második felére.

22:47: Norvégok:Maria - Hold on Be Strong. Szép skandináv énekesnő, szerelemnek szerelem, de nem olyan rossz.Utolsó szám. Ez után jön még egy szerb művészeti bemutató miután bemutatták a számokat újra röviden. Ezt követően jön a kedvenc részem a telefonos körkapcsolás, amiről pont le fogok maradni... :-(

22:50: A körkapcsolás az ami miatt már kiskoromban bejött nagyon nekem az Eurovízió. Az első amit láttam, az talán Koppenhágában volt, és a műsorvezetők a skandináv országokból bejelentkezőkkel a saját nyelvükön tudtak beszélni. Ez számomra nagyon lenyűgöző volt.

22:51 "Europe start voting now!"

22:52: Az élő közvetítést ezennel befejezem mára, kezdek izgulni az utazás miatt, és még biztosnak kell lennem, hogy nem hagyok itthon semmi fontosat.

6 megjegyzés:

  1. visszatérhet a rasszaszta.
    Mondja a finn versenyző

    VálaszTörlés
  2. Nagyon drukkolok a portugál csajnak, Ő a legjobb, és kész!:)

    VálaszTörlés
  3. :) . Én nem élem magam bele ennyire, de én a grúz vak énekesnőt is esélyesnek tartom.

    VálaszTörlés
  4. Tényleg jó volt, ügyesek voltak ezzel az átöltözéssel.

    VálaszTörlés