Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2008. január 2., szerda

Facebook the spam economy

Pár hónapja vagyok tagja a Facebooknak, de lassan kezd kicsit nagyon elegem lenni belőle. Meg kell hagyni, néhány szempontból fényévekkel megelőzi az iWiW-et, és így százszor szórakoztatóbb, kiemelném a fényképkezelő részét, ahol be lehet azonosítani ismerőseink és összegyűjti az összes rólunk készült képet mások profiljaiból, de a benne levő alkalmazások egyenlővé tették a vírusmarketinget a "spammeld a barátaiddal", ami kiöli az élvezetet.
A Facebookban az tetszett, hogy az ember a saját adatlapját (profilját) viszonylag egyedire, és a személyiségét kifejezőre tehette bizonyos "alkalmazásokkal" melyek apró dobozként mutatták pl. a legutóbb megnézett filmeket, vagy az épp hallgatott zenét. A gond az, hogy amikor az ember telepít egy alkalmazást, akkor az első dolog amit lát az egy felszólítás, hogy hívja meg a barátait is, telepítsék ők is az adott alkalmazást.
Ezzel két gondom van, 1) nem akarom spammelni a barátaimat amíg nem próbáltam ki saját magam, mit tud az adott alkalmazás, 2) ez teljesen kiöli a vírusosságot az egészből... Az még külön idegesítő, hogy míg sokszor ki átugorható a meghívásos rész egy pár extra kattintással, sok alkalmazást ki se lehet próbálni, ha az ember nem hívja meg pár ismerősét azonnal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése