Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2009. június 24., szerda

Külföldi webáruházak összehasonlítása

webshopokMostanában elég sokat rendeltem külföldről, főként könyveket de pár kedvenc sorozatomat megvettem DVD-n is illetve nézegettem, hogy mennyiért lehetne megvenni a különböző külföldi oldalakon. Bár a megfogható, eredeti tárgyak teljesen más élményt nyújtanak (tapintásra, csomagolásra, ritkábban tartalomra), mint az internetről letölthető és esetleg házilag kiírt párjaik egy-egy vásárlás előtt komolyan elgondolkodom, hogy megéri-e és megpróbálok utánanézni, honnan a legolcsóbb. Egyik ilyen kutakodás eredményeként állítottam össze azon netes webáruházak listáját, ahonnan értelmes szállítási költséggel szállítanak Magyarországra (a play.com kivétel, ők ingyen szállítanak házhoz Európába, de hazánkat nem sorolják a régióhoz, de remélem egyszer meggondolják magukat...).

A gyűjtés kapcsán ami érdekes volt az a BBC boltja, melyből néha olcsóbban lehet DVD-t rendelni, mint az Amazon akciós árai. A fentiek közül, amelyeket eddig kipróbáltam, mind meg voltam velük elégedve;a nem kipróbáltak közül az olcsóbbakat figyelemmel fogom kísérni, de a skála végén lévőket az áruk miatt inkább csak az "ez is létezik" kategóriában tartom számon.
Ha esetleg ismertek még valami jó oldalt, ahonnan érdemes rendelni, azt jelezzétek kérlek a megjegyzések közt.

Oldal neve Szállít itthonra Szállítási költség tételenként Szállítási költség rendelésenként Rendeltem már tőlük
Bookdepository (könyvek) igen £0,00 £0,00 igen
SelectCheaper kérdéses £0,50 £0,00 nem
The Hut igen £0,99 £0,00 nem
Zavvi igen £0,99 £0,00 nem
Sendit.com igen £1,50 £0,00 nem
HMV igen £2,50 £0,00 igen
Amazon UK (DVD) igen £1,49 £2,09 igen
Amazon US (DVD) igen $2,49 $3,99 igen
BBC Shop igen £2,00 £2,50 nem
Borders (Könyv) igen £0,60 £3,99 nem
Amazon US (Könyv) igen $3,99 $3,99 igen
Borders (DVD) igen £0,99 £3,99 nem
Amazon DE igen - € 6,00 € igen
Barnes&Noble (DVD) igen $0,99 $7,49 nem
Barnes&Noble (Könyv)/ igen $5,49 $7,49 nem
Amazon UK (könyv) igen £2,99 £4,99 igen
Play.com nem £0,00 £0,00 nem

A fenti táblázat az egy tétel rendelése esetén fizetendő teljes postaköltség szerint növekvő sorrendben van; felelősséget nem vállalok semelyikért. A felsorolásból hiányzik a Deepdiscount.com, mert ott a vásárolt áru értékétől függ a szállítási költség, továbbá nem tüntettem fel ausztrál boltokat sem, ahonnan tervezem, hogy egyszer megrendelem a The Hollowmen című fergeteges sorozatot.

2009. június 6., szombat

Hungaropress Kft.?

Azt hiszem a címben szereplő Hungaropress Kft.-t (és esetleg külföldi partnereit) kell okolnom és nem feltétlenül a Magyar Postát ha nem jön meg egy megrendelt magazin vagy külföldi újság, mely tapasztalatot sajnos többször megéltem az utóbbi időben.

Ilyen például a négyhetes International Herald Tribune előfizetésem kézbesítése, ahol eddig két számot sikerült eljuttatni hozzám, az egyiket ebből öt napos késéssel (a másik csak tegnapi volt, ami még talán elfogadható lenne valamennyire -- fizetett előfizetésnél már leginkább semennyire) és talán ez a cég és kevésbé az Economist okolható azért, hogy nem találták meg (illetve második nekifutásra, már az esetek 75%-ban sikerült) az otthonomat... (a hazai terep zavara).

A cégnek egyébként nagyon komplex logisztikai feladatot kell megoldania, többszáz, különböző cégek által különböző helyszíneken és időpontokban kinyomtatott napi-, heti- és havilapokat kell a lehető legnagyobb gyorsasággal a hazai ügyfeleknek időben kézbesítenie. Mindezt úgy, hogy a megrendelői adatokat az esetek esetleg nagyobb részében a külföldi partner szolgáltatja. Ugyanakkor örülnék, ha nagyobb hatásfokkal sikerülne megoldaniuk ezt a feladatot, ha már így magukra vállalták...