Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2010. március 8., hétfő

Hivatkozások kezelése lustáknak

Minden egyetemen előszeretettel szőröznek azon, hogy a beadandó dokumentumokban valami találomra választott formátumban legyenek a hivatkozások (általában egy egyetemen belül is kurzusonként eltérő formátumot kérnek, vagy a szabvány amire hivatkoznak nem létezik). A gyakorlatban azonban a formátumok bemutatására elpazarolt időt sokkal jobban lehetne hasznosítani..
A megfelelő hivatkozásnak a formátumok rejtelmeiben való elmélyedés nélkül mára ugyanis megvan a rendkívül egyszerű és könnyű módja, mely nem más, mint a Zotero nevű Firefox kiegészítő. A továbbiakban röviden bemutatom, hogy hogyan lehet használni.


A telepítés után a böngésző alsó csíkján megül a Zotero és ha rákattintunk előbújik. A kis zöld plusz jelzésre kattintva felvihetjük a hivatkozni kívánt anyag adatait, majd a középsó oszlopban megjelenő listában rákattintunk jobb gombbal, rámegyünk a „Bibliográfia készítése a kiválasztott elemből” opcióra, kiválasztjuk az éppen megkövetelt formátumot (ha szükséges, kiválasztjuk hogy másolás a vágólapra) és a kedvenc szövegszerkesztőnkben egyszerűen beillesztjük a gondosan megformázott idézést a lábjegyzetbe. (Talán nem mindenki tudja, hogy a Microsoft Wordben legegyszerűbben a jobb Alt + h kombinációval szúrhatunk be lábjegyzetet.)

A munka elkészültével a középső oszlopban kijelöljük az összes elemet a Zotero középső oszlopában és ugyanezzel a módszerrel elkészíthetjük az egész dolgozatunk irodalomjegyzékét is (célszerű előtte a szerző neve szerint sorba rendezni a hivatkozásokat a Zoterón belül).

Az eszköz alapesetben leginkább az angolszász hivatkozási formátumokra van optimalizálva, de elkészítettem egy kiegészítőt a kiegészítőhöz, amivel majdnem pontosan megfelel a Corvinusos követelményeknek is (egy-két felesleges vesszőt kell utólag eltávolítani, meg ilyen apróságok vannak). A fájlt le kell tölteni, majd Firefoxban megnyitni (pl. a letöltési ablakból a Firefox ablakába húzva) és amikor felmerül a kérdés, hogy települjön-e, akkor megfelelően válaszolni. A Corvinusos formátum ezentúl „Corvinus - Nemzetközi tanulmányo”néven lesz elérhető a listában.

Megyjegyzés: Aki hozzám hasonlóan azzal a szerencsével van megáldva, hogy két különböző nyelven kell a hivatkozásokat használnia, annak idegesítő lehet az, hogy a Zotero a dátumokat mindig megpróbálja lefordítani arra a nyelvre, amilyen nyelvű a böngészőnk. A probléma úgy küszöbölhető ki, ha telepítünk egy egyszerű nyelvváltó kiegészítőt és a Zotero ikonja mellett kiválasztjuk, hogy épp milyen nyelvű változatra van szükségünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése