Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2008. július 29., kedd

Hogyan nem lettem BKV-ellenőr

Bizony, bizony, a nyár elején fontolgattam hogy a belépek a BKV kötelékébe és nyelvtudásomat felhasználva már hajnalban kiállok valamelyik forgalmas állomás kapujába, és közvetítek a turisták és a BKV ellenőrök között.

Jelentkeztem is az állásra (melyet nem mertek ilyen nyíltan meghírdetni a diákszövetkezetben, csupán annyit írtak, hogy „két európai nyelv ismeretét igénylő munka” [mely kritérium kevésbé riasztotta el a két nyelvet nem igazán beszélőket, mint az, hogy meghallották, hogy a BKV-nál van a munka]) életrajzzal, mindennel ami kellett. A jelentkezést követte volna egy tájékoztató a munkáról, a BKV-nál, de hogy mikor és hol, azt nem tudták elárulni, hanem majd „értesítettek.” Lehet, hogy az értesítőjük elakadt a spam közt, én mindenesetre máig várok rá, hogy megírják, hogy „bocsi, hiába beszélsz legalább olyan jól de inkább jobban mint a többi jelentkező, mivel a lelked nem a vállalaté és nyaralni mersz menni, ezért nem tudunk felvenni.”

Így esett, hogy nem ismerhettem meg a BKV-t belülről, nem segíthettem a turisták életét jobbá tenni a köztük és az ellenőrök közt fennálló nyelvi akadály elhárításával. Talán jövőre egy olyan vállalatnál, vagy diákszervezeten keresztül, ami a képességeket fontosabbnak tartja, mint a nyári rendelkezésre állást, és amely alkalmazottai veszik a fáradtságot, hogy elutasító levelet írjanak, ha valakit nem vesznek fel. Abba már bele se merek gondolni, hogy válaszoltak, de ösztönösen rossz címre küldték az e-mail (mely megesik a nevemmel), hiába volt az meg nekik az adatbázisukban is és olvashatóan kinyomtatva is...

2008. július 25., péntek

10 nap Norvégiában (majdnem) ingyen

Hogy tudomást szerezzünk a legtöbb jó utazási lehetőségről, általában be kell lépni valamilyen szervezetbe (pl. EIP, AEGEE, stb), vagy ismerni kell a szervezők vagy leendő résztvevők közül valakit. Ezen a szomorú valóságon segítenek az olyan mobilitási oldalak, melyek összegyűjtik az ilyen lehetőségeket: én azonban még egy ilyet se találtam...

De nincs ok búslakodásra, ajánlom figyelmetekbe az International Student Festival in Trondheim rendezvényt, melyről mindent megtudhattok a honlapján, közte azt is, hogy ha beválogatnak, akkor az utazást és zsebpénzt leszámítva minden költséget a szervezők állnak. A bejutási esélyek emiatt az ingyenesség, és a fesztivál presztizse (ha jól olvastam, akkor az utóbbi évek valamelyikében Bill Clinton intézett beszédet a résztvevőkhöz) következtében alacsonyak lehetnek, az eljutás Magyarországról egy norvég nem-fővárosba meg meglehetősen bonyolult és drága, de egy próbálkozást mindenképp megér (legalábbis számomra). Az idei témakörök a jelek szerint leginkább a béke körül forognak (köztük, a béketeremtés, ~ a különböző művészeteken keresztül, béke fenntartás, humanitárius intervenció, stb.). Akinek felkeltette az érdeklődését a lehetőség, annak nincs más hátra, mint előre.

AEGEE

Association des États Généraux des Étudiants de l'Europe - Európa legnagyobb ifjúsági szervezete, mely nem kötődik egyetlen egyetemhez, vagy szakhoz sem.

Fő tevékenysége különböző programok szervezése, melyek összehozzák Európa fiataljait, hogy megismerjék egymás és a meghívó ország kultúráját, utazzanak és jól érezzék magukat. Talán legismertebbek a nyári egyetemeikről, melyek körülbelül kéthetes programok Európa legalább 80 különböző helyén, melyek nagyon jó alkalmat adnak egy-egy ország kultúrájának, atmoszférájának megismerésére, olyan tevékenységekben való részvételre és helyszínek meglátogatására, melyek általában el vannak zárva az egyszerű turisták elől.

Én idén májusban vagy talán júniusban léptem be a budapesti „antennába”, és nem bántam meg, mert fergeteges két hetet tölthettem el Hollandiában. Az utazás egyes részleteiről talán még beszámolok, de addig is bíztatok mindenkit, amint lehetősége nyílik, lépjen be az AEGEE-be (nem zavartasson senkit, hogy a pesti iroda a Közgáz épületében van, az AEGEE mindenkit szeretettel vár, valószínüleg még egyetemi hallgatónak sem kell lenni, ami fontos az, hogy érezd magad fiatalnak és légy nyitott a másokkal való találkozásra, más kultúrák megismerésére).