Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2008. január 22., kedd

Kibaszott Iwiw

Ismeretlenül levelekkel zaklat. Már kibaszott elegem van az ilyen felhasználókból itt az Iwiwen, örülnék, ha kezdenének vele valamit mert kibaszott idegesítő. Ezzel kéne foglalkozniuk ahelyett, hogy az e-mail címeket olvashatatlanokká teszik....

A fenti szavakkal "jelentettem" az imént egy felhasználót az Iwiwen, aki valami hülye weboldal reklámját küldte el nekem és még pár száz embernek akiket sem ő sem én nem ismerek. A levélből látszódhat, hogy kicsit már elegem van a dologból, hogy egymásután már vagy az ötödik spam e-mailt kapom olyan emberektől, akiket nem is ismerek, és általában mire kibontom a levelet a felhasználói fiókot már törlik is és így nekik nem tudok ilyen stílusban válaszolni.
Ez rosszabb, mint amikor az ember körüzeneteket kap, mert pszichológialiag más reakciót vált ki, legalábbis bennem. A körüzeneteket az egyik ismerősömtől kapom, és magából a tényből, hogy ilyet kapok fontos információkat vonhatok le az adott személyről, ezáltal is megmutatva hogy érdeklődöm az adott személy iránt és gondozom a barátságunk. (Az mellékes, hogy a levont információ általában rossz fénybe állítja a küldőt, de ez az ő hibájuk...)
Az ismeretlenektől kapott üzenetek azon túl, hogy levélszemetek egy spamszűrő nélküli levelezési rendszerben (=Az Iwiwben), nem nyújtják a megelégedést a leszűrt információval és a "feladó kizárása" gomb nyújtotta lehetőségekkel (törölt felhasználókat kizárni nem sok értelme van...).

Az e-mailek eltüntetése rész a kifakadásomban arra utal, hogy van idejük a fejlesztőknek lekódolni, hogy az ismerőseid e-mail címét ne lásd, de nincs idejük írni egy-két algoritmust, arra, hogy észrevegyék ha valaki mondjuk egyszerre tíznél több olyan embernek üzen, aki nincs az elfogadott ismerősei között.

2008. január 18., péntek

New Soul

A dal az új Macbook Air reklám mögött, Yael Naim izraeli énekesnőtől a New Soul.
[Via MFKWCRG és Macsupport]

2008. január 16., szerda

Anorexiás laptopok


A régebbi laptopok megfélemlítve érzik magukat a Macbook Air vékonyságától és ezért mindent bevetnek, hogy vékkonyabbak legyenek.

Blog.hu karbantartás és az Index címlapja

Az Index címlapján jóideje elérhetőek linkek bizonyos blogbejegyzésekre, gyakran az Index.hu saját szolgáltatóján a blog.hu-n elhelyezett blogokat előtérbe hozva. Ma épp úgy esett, hogy a blog.hu karbantartás alatt volt, és minden blog helyett egy
A blog.hu karbantartás miatt zárva. Gyere vissza nyolc körül.
szöveg fogadta az összes látogatót. A jelek szerint elfelejtettek az Indexnek szólni erről, mert jelenleg csak blog.hu-s blogokat ajánlanak a címlapjukon, és azok rendre a karbantartó üzenetre viszik az embert... ennyit az előrelátásukról, még ha csak rövid karbantartásról is volt szó.

2008. január 15., kedd

Boldog Wikipédia-napot!

Ma hét éves az angol Wikipédia, mely 2001-ben látta meg a napvilágot, és ennek a jegyében január 15-e a Wikipedia Day, de a tűzijáték elmarad, mert mindenki az új Macbook Airről áradozik, amit még hónapokig nem fogok látni élőben és legoptimistább számításaim szerint még évek kellenek míg egy az enyém lesz...
Most ha kreatív kedvemben lennék kitölthetném az űrt és elemezhetném a jövőjét és a múltját egy ilyen kezdeményezésnek, de ezt nem teszem, helyette itt egy kép az egyik kedvenc netes képregényemből a Wulfmorgenthaler-ből:

2008. január 9., szerda

I'm back on Wiki

Ma kismértékben átkonvertáltam a kötelezőt hasznossá és írtam kezdtem el írni (egy cikk sosincs igazán kész) két cikket a Wikipédiába a szakmai kommunikáció házimat felhasználva. A két cikk a Koszovó történelme, ami lehet hogy nem teljesen részletekbemenő de legalább átfogó és hiánypótló, és az Ahtisaari-javaslat, mely kb. 2/3-át én írtam harmadát az angol wikiből fordítottam (bár abban nincs róla külön szócikk) így talán kicsit kusza.

2008. január 7., hétfő

2008. január 5., szombat

Környezettudatos e-mailezés

A szlovén EU-elnökség hírlevelének a végén:
Please consider your environmental responsibilities before printing
this email.
Magyarul: Kérem fontolja meg felelősségét a környezet iránt mielőtt kinyomtatja ezt az e-mailt!

Bár maga a hírlevél nem feltétlenül olyan amit kinyomtatnék, szívesen látnék hasonló üzeneteket netes boltoktól kapott levelek végén, vagy pl. repülőjegy rendelésnél(ahol elég a számot felírni mondjuk egy cetlire...).

2008. január 2., szerda

Selján Down?

Meglepve tapasztaltam, hogy Selján Péter történelem tételes honlapjáról eltűntek a tételek. Ez azért szomorú, mert az ő tételei nagyban hozzájárultak a sikeres történelem érettségimhez, és úgy gondoltam állandó és hasznos tényezővé tud válni a tanulási segédeszközök piacán (mindezt úgy, hogy ingyenes is ráadásul).
A lényeg, hogy szomorú lennék, ha nem állna talpra az oldal, legalább a már eddig elkészített tételek elérhetővé tételére, még ha engem már nem is tud szolgálni (pedig jól jött volna egyik vizsgámhoz...).

[Frissítés]
: A hiba az én oldalamon lehetett, kár hogy csak most a vizsga után vettem észre, hogy mégis él az oldal :(

Facebook the spam economy

Pár hónapja vagyok tagja a Facebooknak, de lassan kezd kicsit nagyon elegem lenni belőle. Meg kell hagyni, néhány szempontból fényévekkel megelőzi az iWiW-et, és így százszor szórakoztatóbb, kiemelném a fényképkezelő részét, ahol be lehet azonosítani ismerőseink és összegyűjti az összes rólunk készült képet mások profiljaiból, de a benne levő alkalmazások egyenlővé tették a vírusmarketinget a "spammeld a barátaiddal", ami kiöli az élvezetet.
A Facebookban az tetszett, hogy az ember a saját adatlapját (profilját) viszonylag egyedire, és a személyiségét kifejezőre tehette bizonyos "alkalmazásokkal" melyek apró dobozként mutatták pl. a legutóbb megnézett filmeket, vagy az épp hallgatott zenét. A gond az, hogy amikor az ember telepít egy alkalmazást, akkor az első dolog amit lát az egy felszólítás, hogy hívja meg a barátait is, telepítsék ők is az adott alkalmazást.
Ezzel két gondom van, 1) nem akarom spammelni a barátaimat amíg nem próbáltam ki saját magam, mit tud az adott alkalmazás, 2) ez teljesen kiöli a vírusosságot az egészből... Az még külön idegesítő, hogy míg sokszor ki átugorható a meghívásos rész egy pár extra kattintással, sok alkalmazást ki se lehet próbálni, ha az ember nem hívja meg pár ismerősét azonnal.

2008. január 1., kedd

Parlament más szemmel

Novemberben voltam a magyar Parlamentben az Európai Ifjúsági Parlament(EIP)keretein belül. Tartottunk egy vitanapot, és közben különböző politikusok, köztük Szili Katalin és Kovács László, beszédeit hallgathattuk, hogy mi vagyunk a jövő fiatalsága. A vita szüneteiben aranyozott, az Országház képével ellátott csészékből kávéztunk, illetve hasonló tányérokból ettünk, mivel kicsit sokan voltunk, így ki-ki ahol elfért, például a lépcső korlátján, vagy a lépcső melletti ablakok/festett ablakok alatt.
Sajnos nem igazán sikerült tartós képeket készítenem a Parlamentben, mert a kamerám formázta magát és így elveszett minden, ami azért is kár, mert pl. a Wikimedia Commonsban is főleg csak külső képek vannak a Parlamentről, a fő lépcsőháznak pl. csak a baloldaláról van kép, én pedig bejutottam a Delegációs és a Vadász terembe is, illetve az egyik erkélyre is.
De a lényeg, amiért elkezdtem írni ezt a bejegyzést, hogy tegnap éjfélkor, amikor közvetítették a Himnuszt a Parlamentből én végig azon gondolkoztam, hogy hol voltunk a Parlamentben, hol állt a büféasztal, melyik párkányról ebédeltem, és egy kicsit magaménak éreztem az épületet, mint amit meghódítottam.
Az már csak mellékes, hogy novemberben extra sikerélmény volt, hogy a sajtó az én csoportom elfogadott határozatát emelte ki az EIP-ről szóló tudósításában(azt most ne firtassuk, hogy a belinkelt cikk mellett a stop.hu és a Magyar Nemzet Online is szószerint ugyanezzel a szöveggel hozta le a cikkét, talán a cím más volt...).

[A lépcsős kép Bengt Olof Åradsson műve, és CC-BY 2.5 licenc alatt érhető el a Wikimedia Commonsból.
]