Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. szeptember 28., péntek

Microsoft Word felcserélt fordítás

Ha esetleg hiányoltátok volna a legújabb Wordökből azt a már ismertté vált felcserélést, hogy az álló lap alá fekvő volt írva, illetve fordítva, akkor abbahagyhatjátok a siránkozást, mert van egy hasonló hiba a 2007-es változatban, a teljes képernyős olvasás nézeténél (a képen jobb oldalt):

Egy érdekes töri óra

A mai történelem előadás helyett Dr. Kandeh Yumkella az ENSZ Ipari Fejlesztési Szervezetének igazgatója tartott egy nagyon érdekes előadást, melyet az utolsó pillanatban illesztett a programjába Sólyom és Kóka közt.
Az előadáson beszélt a globális problémákról, illetve témákról (globalizáció, energa biztonság, környezetvédelem, migráció, terrorizmus és stabilitás). A Sierra Leone-i igazgató azzal tette igazán érdekessé az előadását, hogy a felhozott példákkal nagyn jól tudott szemléltetni, pl. rámutatot, hogy mekkora különbség van az energia iránti igényben (pl. hogy Afrikában az elektromosság elérése is mekkora fejlődést hozna, mert tovább lehetnének ébren, lehetne fridzsiderben védőoltásokat tárolni, az asszonyok este is dolgozhatnának; míg Nyugaton az olajra és földgázra szomjaznak a további növekedéshez); illetve beszélt a globalizáció hatásairól, hogy mindenki szeretne iPhone-t, vagy Macbook-ot, és látja hogy nálunk már vannak ilyenek az embereknél, ugyanakkor a globalizációnak köszönhetően akárki sikeres lehet (Yumkella példája önmagában inspiráló); persze megemlítette a "milliárd ember gettóját", azokat akik nem férhetnek hozzá a világ javaihoz.

Szóba került említés szintjén Sólyom László decemberi klímakonferenciája, melyre Yumkella is el akar jönni (elvileg erre lett Al Gore is meghívva).

Az előadás végén átváltottunk dialógusba, ekkor lett igazán elemében az előadó, de aztán mennie kellett, nehogy lekésse a találkozót Kóka Jánossal. Ekkor még lett volna vagy egy óra a dupla töriből, de elengedett minket a tanár, kiváltva egy akkora spontán tapsvihart, amivel szerintem előadást még nem zárt.

2007. szeptember 27., csütörtök

Négy óra alvás, 8 óra suli…


Tegnap volt a Corvinusos gólyahajó parti, ami után kb. 4 órát sikerült aludnom, és mennem kellett utána suliba 9:40-re, és benn maradtam egészen kb. fél nyolcig. Volt egy érdekes szociológia előadás, egy statisztika, amit ráadásul még értettem is, igaz hogy aszpirinnel és kávéval doppingoltam a túlélésért, utána még táncoltam is egyet. Aztán este a Gyakorlati Diplomácia Társasága nevű diákszervezet meghívására eljött Erős André nagykövet, és arról beszélt, milyen volt az ENSZ biztonsági tanácsában, vagy pl. párizsi nagykövetként dolgozni.

Beszélt arról, hogy 1992-93 környékén talán az ő hatásukra is elkezdett a BT kicsit nyíltabb lenni (pl. csökkentették a titoktartást, az üléseik napirendjét megkapta a többi állam is), és arról, hogy mennyire tehetetlen volt a Délszláv-válság kezelésében még a kezdetén, amikor megfelelő politikai akarattal tehettek volna valamit…

Kiderült az is, hogy ő is zenél, mint Simonyi András volt amerikai nagykövet, ha nem lenne botfülem erősen megfontolnám, ne kezdjek-e én is zenélni. Na mára ennyit, értelmesebb, tartalmasabb bejegyzésekhez aludnom kell.

2007. szeptember 20., csütörtök

Egyetem

Megint eltelt majdnem egy hét, talán most már beáll egyfajta rutin, ami az egyetemet illeti. Én szerintem elég szerencsésen válogattam össze az órarendem, mert csak egyszer van benne lyuk, de akkor kényelmesen haza tudok menni; az óráim 90%-a a Magyar Űrhajós Képzőben, ami amellett hogy nagyon modern, kényelmes és húú, rendelkezik néhány hátulütővel, pl:
  • nincsenek kukák, ami elég idegesítő, de legalább nem fognak felrobbantani minket a marslakók kukába rejtett pokolgéppel
  • nincsen elég étel és italautómata (és a büfé se működik még, de ígérik, hogy fog..), azt a keveset ami van azt a könyvtár kényelmes hírlapolvasójában rejtették el, ahonnan nagyon körülményes kinyerni a kávét: a könyvtár az elsőn van, de táskával nem lehet bemenni, táskatároló viszont csak a földszinten van (és mielőtt a táskák becsempészésére, vagy a könyvtár előterében hagyásra gondolhatna az ember megjelenik a morcos securitys bácsi)
Ami az óráimat illeti, kb. azok órarendi sorrendjében (egyébként szerintem kb. a teljes Társadalomtudományi karnak ugyanezek az órái első évben, szaktól függetlenül):
  • van olaszom, ami nagyon jó, megszólalni nem igazán tudok, és a nyelvtani részek ismétlésére erősen rá kell feküdjek, de nem kell nulláról kezdenem a nyelv tanulását, hiába nem érem még el a kezdő fölötti szintet, és nem is kell fizetnem extra órákért kötelezően (a kezdő nyelveknél heti háromszor 80 perc van, amiből az egyik sávért ki kell pengetni 20 rugót)
  • aztán van a politikatudomány alapjaiból előadásom és szemináriumom is. Az előadás egyelőre nem nagy szám, mert még ott tartunk, hogy "mi a politika", a szeminárium viszont érdekesnek mutatkozik, egyrészt a téma is érdekes volt (a különböző fejlődési irányok Európában), másrészt a tanárnővel elvileg teszünk majd látogatást minisztériumokban, vagy a pártoknál (ahol hajlandóak fogadni minket, a tanárnőnk mindenesetre nem annak a típusnak tűnik, akit csak úgy lerázhatnak...).
  • Társadalomtörténet az a tárgy, ami a halálom, de erős idegzetűeknek csak "nehezen követhető", az előadó egyszerűen össze vissza ugrál, hol Mátyás királyról, hol Wekerle Sándorról... A tárgybból ráadásul szóbeli vizsga van, de a szellemi épségem megőrzése érdekében az előadásokat inkább kihagyom a jövőben..
  • A szociológia alapjaiból hetente két előadás is van, eddig majdnem minden órán más oktató tartotta, így vannak érdekesebb és kevésbbé érdekes előadások; engem a szociológia alapból is érdekel szóval így duplán jó. Egyelőre ez az egyetlen tárgy, amiből már biztosan lesz könyvem, mert megrendeltem a neten, azt mondják már az elején van egy igen részletes leírás egy kínzásról.., majd meglátjuk..
  • Szakmai kommunikációból eddig csak egy órám volt, de ez tűnik leginkább annak az órának, amire dolgozni kell majd: eleve hetente el kell olvasnunk 100-150 oldalnyi cikket, amihez kapcsolódik valami feladat (most például, hogy rajzoljuk le, mit olvastunk...), és emellé a félévre kell még írni egy 5-6000 szavas dolgozatot. A jóhír, hogy állítólag eddig még nem bukott meg senki a tárgyból...
  • Statisztika: a mostani félév egyetlen matek tárgya, eddig semmi olyan nem volt, amit ne lehetett volna megérteni, de ha nem kezdek el tanulni év közben akkor tuti totál össze leszek zavarodva a vizsga előtt..
  • A törit az egyik dékánhelyettes tartja, és eddig érdekesnek tűnik ez is..
  • Végül az általam felvett választható tárgy, a hatalom nyelve; elvileg politikusok beszédeit, szándékait értenénk meg jobban a félév végére, melynek jegyében röpködnek az amerikai elnökök és Gyurcsány-idézetek az előadáson (ugyanis ez egy ilyen részben interaktív előadás); a hátulütő sajnos az hogy a hatalom nyelvéhez az út kökemény nyelvészeten megy, és már a második előadás után azon gondolkodom, ki tudna korrepetálni..
Szóval megnézve elég sok órám van, de még így is sokkal lazább a napirendem, mintha mondjuk a műszakira járnék..

Ami a szabadidőt, bulikat illeti: Ezen a héten szinte minden egyetemen Egyetemi Napok vannak, kivétel a Corvinus.. viszont a jövő hét már izgalmasabb lesz: hétfőn Tarkaréti kolesz, kedden csopi sörözés, szerdán hajóbuli az elvileg 3 szintes Európa hajón, csütörtökön nincs buli, viszont egy volt nagykövet tart előadást este, péntek szabad, szombaton meg megyek Pécsre Wiki-talira.

Asszem ennyi elég lesz mára. A kép az új épület mutáns, százforintos méretű békatestű szárnyatlan denevérét ábrázolja (photo by Ungi).

2007. szeptember 16., vasárnap

2007. szeptember 8., szombat

Corvinus, Neptun, Iwiw

Felvettek a Corvinusra, és a gólyatáborral kezve eddig csupa pozitív élmény ért, és remélem érni is fog. Jó fej emberekkel találkoztam, és a suli sem teljesen személytelen, pl. a dékán vagy a rektor (amelyik épp a magasabb rangú...) személyesen és névszerint köszöntötte az évnyitón a születésnaposokat.

Ahogy elkezdődik a suli, két fő dolog zúdul az emberre: rengeteg új ismerős, és a Neptun nevű csodálatos rendszer. Jelenleg egy olyan korban élünk, amikor egyre több feladatot ruházunk át gépekre, kütyükre, vagy külföldi cégek kezében levő adatbázisokra, és ahogy egyre jobban támaszkodunk rájuk egyre inkább számítunk arra, hogy helytálljanak. Én személy szerint óriási bizalmat helyeztem az Iwiwbe, azon belül a keresésre és a kapcsolati hálókra, és bizony igen csak csalódnom kellett benne (még ha nem is számítjuk, hogy pár napig nem ment a keresés...), mert nem sikerült megtalálnom bizonyos embereket, csupán a keresztnevük, becsült életkoruk, és egyetemük, illetve szakuk alapján. Több falba ütköztem, és ki dolgoztam pár elvet, amit ha az emberek betartanának, akkor lehetne annak használni az Iwiwet, ami: egy okos kis telefonkönyv és tudakozó:

  • Rakjunk fel magunkról képet, amiről felismerhetőek vagyunk, és lehetőleg ami elég nagy felbontású. Ha fel is töltünk képeket a kedvenc rajzfilmfiguránkról, vagy színészünkről, ne azt tegyük be alapértelmezettnek. Ha csak egy képünk van, akkor se felejtsük el azt kirakni alapértelmezettnek, különben nem jelenik meg a keresésben
  • Töltsük ki az olyan adatokat, hogy város, iskola, egyetem. Sajnos az Iwiwnek nincs adatbázisa a létező iskolákról, így ugyanazon intézményre kb. ezer féle képpen lehet utalni, ami megnehezíti, talán el is lehetetleníti a keresést. Próbáljuk a leggyakoribb nevet választani, ha nem egyértelmű, zárójelben adjuk meg a várost, vagy az iskola hivatalos nevét; egyetemnél a szakot is, és ha van akkor pl. a gólyatáboros csoportot.
  • Megkönnyítheti a megtalálásunkat, ha felveszünk ismerősnek olyan ál-felhasználókat, mint a régi iskolánk vagy munkahelyünk.

Rátérve a Neptunra, csodálatos ez az elektronikus ügyintézés, de azért én véletlenül sem hagynám abba a fejlesztést, pl. az órarend funkció csak a kötelező órákat mutatja, és azokból is csak az egyik időpontot, ha több is meg van adva. Az már csak apróság, hogy időnként behalnak a szerverek, és hogy Opera alatt nem működik az oldal Javascriptje…