Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. május 30., szerda

Zene, videók

Az előző bejegyzésből kihagytam, hogy a jó House részek mindig jó zenével kezdődnek, vagy azzal végződnek, és ezek a zenék általában szomorúak, gondolkodásra késztetnek, és a képen ilyenkor esik az eső, de ha nem, akkor is House-t mutatják, ahogy zenél, jelen esetben gitározik:


A jobb videók, amiket láttam a héten:

House: Hogyan tovább

A House harmadik évad fináléja olyan volt, ami mindenképp meghatározza majd a sorozat folytatását. A harmadik évad végén ugyanis... [nem lövöm le a poént, itt a lényeg, de inkább várjátok ki, amíg leadják..]. Szóval a negyedik évad rengeteg kérdéssel fog kezdődni, alkalma lesz a show-nak újraalkotni magát, a folyamatban lehet hogy elvesztik a nézőik jórészét (bár nem hiszem), de lehetőség ez új rajongók szerzésére is, szinte egy tiszta lapos kezdés.
A sorozat egyébként a harmadik évad végére újra izgalmas lett, azzal, hogy most már néha meg is halnak a betegek (Úgy hogy mindig meggyógyultak, kezdett unalmassá, és egysíkúvá vállni, csak azt sajnáltam, ha plasztikailag nagyon tönkretettek egy beteget..). Ez azért is fontos, mert a második évadból hiányzik a feleség karaktere, aki sokat dobott az egész sorozaton...
A lényeg, hogy jövőre is nézni fogom a House-t, és remélem nem élnek vissza a nézők bizalmával, hogy a jól bejáratott nevű sorozatot teljesen átalakítsák... (de ezt nem is tennék meg, a legjobb sorozatoknak is halála tud lenni az ilyen)

2007. május 19., szombat

Írásbelik vége

Az infó érettségivel letudtam az érettségik írásbeli részét. Egyelőre amiket tudok, egész jók lettek, de minden a töri emelt érettségimen múlik, annak eredménye, meg csak június 6-án lesz...
Most teljesen rákészültem arra, hogy legalább elolvasom a Selján-féle tételeket, és kijegyzetelem, mi hiányzik belőle meg ilyenek; talán kimegyek a Margit-szigetre, hátha van feelingje a parkban tanulásnak, de szerintem túl nagy lesz az átmenő forgalom, és túl kicsi a szabad pad, társítva a limitáltan kéznél lévő információtárral (nincs net :) ).
Kikapcsolódáskép, meg lehet, lefordítok egy-két rövidebb Wikipedia cikket magyarra, a múlt héten is összehoztam pár rövidebb cikket, de semmi extrát.

2007. május 14., hétfő

Eurovízió

Vége van a 2007-es Eurovíziós Dalversenynek (valamiért idén döntött úgy az MTV, hogy áttér egy pontosabb fordítás használatára, az Eurovíziós Dalfesztiválról). Ami nagyon tetszett, az a döntő harmadik műsorvezetője a "közönség sorai közt talált" Krisse, aki új színt vitt az egész műsorba, különösen a rajongókkal és a fellépőkkel való interakciójában, és nárcisztikus magatartásával.
Ami kevésbbé tetszett, de természetesen elkerülhetetlen, az hogy Gundel Takács Gábor (aki nagyon alkalmas az ilyen közvetítésekre), belebeszélt az eredeti angol, francia vagy finn részletekbe, ez akkor vált nagyon zavaróvá, amikor abbahagyta a tükörfordítást, és saját kommentárjait kezdte nyomni (így megtudtuk, hogy nem követi a hokit, de nem hallottuk a svéd bemondó hokira vonatkozó eredeti kommentárját, amiben gratulált a finneknek az Eurovízió megrendezéséhez, egyben megjegyezte, hogy ugyanakkor ahhoz is gratulál, hogy a finnek elverték hokiban az oroszokat). Előre tudtam, hogy ez lesz, így a közvetítést a tévével párhuzamosan a gépemen is követtem (az internetes adás kb. 40 másodpercet késett az élőhöz képest) és így a legtöbb műsorvezetői fellépést újra tudtam hallgatni. Ez persze nem működött a szavazatok beolvasása alatt, mert lehalkított TV-vel is előre láttam volna az eredményeket így ott csak az érdekesebb vagy szebb (pl: izlandi) pontfelolvasókat néztem vissza.
A dalok, amik nekem tetszettek az ír (bár nagyon kevés pontot kapott kapott, talán mert nehezen volt érthető a kiejtésük a színpadon), macedón, francia, a román, a bolgár, a döntőbe nem jutott izraeli, az ukrán is és a maga módján, de azért nem az első helyen a szerb (melynek címét a műsorvezető következetesen Molítvának ejtett hosszú í-vel a műsorvezető, holott szerintem röviddel helyes).
A dalok szövege és hivatalos (néha emiatt rossz) fordítása megtalálható a hivatalos honlapon.

[A képek CC-BY-SA licenc alatt vannak, és a Wikimedia Commonsból származnak, szerzőjük Indrek Galetin, további képek itt]

2007. május 10., csütörtök

Jimmy Wales prank

Egy ausztrál beszélgetős show egyik visszatérő eleme, hogy konferenciákon egymás után feltesznek tíz kérdést a vendégnek, és kíváncsiak rá, hogyan reagál. Legújabb áldozatuk Jimmy Wales volt a Wikipédia alapítója.

2007. május 1., kedd

Spooks az m1-en



Lefagyott a gép, így csak vázlatosan foglalom össze:

BBC megoldása a 24 témájára a Spooks, és ezt elkezdte adni a köztévé, rámcáfolva, és mutatva, hogy igenis adnak igényes vett műsorokat. Még nem késő bekapcsolódni a sorozatba, amit csütörtökön este 9-kor adnak az m1-en.