Endami

Magyar Wikipédia Magazin

2007. március 31., szombat

Királyi meghívás

A What a girl wants című aranyos film kapcsán jutott eszembe, hogy rákeressek hogy is hívja meg a királynő az alattvalóit, mert a filmben az Imdb szerint legalábbis, ez hibásan történt. Egyelőre csak a következő érdekes történetet találtam. Sajnos nem tudtam összevetni más meghívásokkal, vagy ellenőrizni hitelességét, mindenesetre így is érdekes szerintem (különösen az, hogy "alattvalók és parasztok" kategóriába van sorolva a meghívott (bár nem tudom, hogy valóban mezőgazdasági munkásról van-e szó):
"To be honest, I was half expecting it to arrive but until the gilt-edged envelope popped thorough my letterbox I couldn’t be sure. However, large as life, there it was - the invitation.

The message was clear and simple: ‘Her Majesty Queen Elizabeth II requests the pleasure of your company at the civil marriage and blessing of her eldest son, Charles, HRH The Prince of Wales, to Ms. Camilla Parker Bowles at Windsor Castle at 2pm on April 8th. next.’

When the Prince and Ms. Parker Bowles visited Lismore last year, he made a secret trip to Waterford where I showed him around the city in the dead of night and, at the time, he hinted that there might be an invitation in the post for me before too long. I was only in his company for about two hours but, at the time, I thought he wasn’t a bad old skin despite all that had been said about him.

However, I have decided not to attend the ceremony, not because I wouldn’t like to have a dekko around Windsor Castle and enjoy a bit of a do, but because of the tiresome conditions attached to the invitation which, I suspect, the Prince knows nothing about.

Included with the gilt-edged card was a separate letter signed by Sir John Gigglesworth, Private Secretary to the Prince. Private Secretary to the Prince. It reads as follows:

Dear Mr. O’Connor,

I trust you will be able to accept Her Majesty’s kind invitation and that you are suitably appreciative as only a handful of commoners and peasants like yourself will be present on the Big Day. Your presence at the marriage ceremony is conditional on you agreeing to the following rules and signing a pledge to do so.

You must present yourself clean and tidy and, under no account, must you consume any food in the previous 24 hours that could cause you to break wind. Flatulence is strictly forbidden in the presence of the Royal Family.

Sarcastic remarks, heckling or shouts of ‘Up Princess Diana’, prior to and during the ceremony, will not be permitted and those who attempt to do so will be ejected.

Guests are asked to refrain from using foul and uncouth language and are reminded that only immediate members of the Royal Family and bridal party are permitted to ‘eff and blind’ inside the castle walls.

Instruction on etiquette such as the correct use of knives and forks will be available, prior to the meal, for commoners and peasants from former colonies. It should also be noted that only members of the Royal Family are permitted to place their elbows on the table and eat peas off their knives.

The Royal corgis will, as usual, mingle with the guests. Any person seen kicking one of the Queen’s dogs will be asked to leave.

You are reminded that smoking is not illegal in Britain and any attempt by you to admonish guests for indulging will be severely frowned upon.

Guests are asked not to join in the formal singing during the ceremony and you, in particular, are warned that showband-type harmonies are most definitely out of order.

You are also instructed that, at no time during the day or evening, are you to attempt to get a sing-song going by breaking into ‘The Fields of Athenry’. Even if HRH Princess Anne should start the song, you are not to encourage her by joining in.

Singers will not be permitted to perform with the orchestra during the after-ceremony dancing and you are requested not to bother the bandleader by sending up your name on the back of a cigarette packet.

No close dancing, especially what is euphemistically referred to in Ireland as ‘a good lie-in’, will be allowed until all members of the Royal Family have left the room. This rule especially applies in the unlikely event of any peasant being asked to dance by Her Majesty.

Should the Queen deem fit to address you at any time, it is forbidden to ask her for racing tips in connection with her racehorses and greyhounds.

If the Queen requests the orchestra to play some Scottish melodies, hand-clapping and toe-tapping will be permitted but any attempt to instigate a boisterous ‘Walls of Limerick’ dance will result in ejection from the ballroom. Under no circumstances will ‘slashing’ be permitted during the dancing.

You and other peasants from former colonies are reminded that when attention for the national anthem is called, the band will play ‘God Save the Queen’. Those who attempt to sing any other anthem or shout ‘Up the Republic’ will be removed by security and may be questioned by members of the Special Branch."

Unatkozó politikusok

inforadio.hu - Puskás Ferenc neve 35 millióba kerül:
A történet annyi, hogy átnevezik a Stadionok metróállomást Puskás Ferenc Stadionra, a főváros döntésére. Az nem számít a döntéshozóknak, hogy pár éve amikor a Népstadiont átnevezték, akkor az állomások átnevezésére egyszer már kidobtak 10 millió forintot... Idén valakinek eszébe jutott, hogy a Puskás Ferenc Stadion mennyire jobb név az állomásnak, és a "megszorítások korában", amikor az embereknek már a töke tele van a jegyáremelésekkel, most még egy extra 35 millió forintot ki kell fizetnünk. Csak összehasonlításul: ezért az összegért, amiért soron kívül le kell cserélni több száz táblát, matricát és térképet, illetve oddébbtolni néhány feliratot (hogy kiférjen a tök hosszú új név) egy fél Volvo buszt lehetne venni. Bár fél busz nem busz, ha hozzádobjuk még Aba Botond tavalyi prémiumát, akkor már kijön belőle egy egész busz, amivel az utasok kényelmesebben utazhatnak, egy olyan fejlesztés, amiért megéri fizetni...

2007. március 29., csütörtök

A TV2 az élre tör

Most olvastam, hogy a TV2 megvette a Psych nevű sorozatot, ami egy kiváló megfigyelőképességű srácról szól, aki a letartóztatást elkerülendő médiumnak (psychic) adja ki magát, és legjobb barátjával (az Elnök embereiből az elnök személyi titkárát játszó Dulé Hill-lel) az oldalán a rendőröknek magánnyomozóként segítenek. A sorozat legerősebb eleme a humor, különösen a helyzetkomikum, és a főszereplők színészi játéka.
A sorozatot egyébként a Monk után adják Amerikában (itthon szintén a TV2 adja), ez a sorozat is egy nyomozóról szól, akinek OCD-je van. A lényeg, hogy betegségéből, illetve félelmeiből és fóbiáiból rengeteg vicces jelenet kerekedik, főleg, hogy a főszereplőnek szinte minden részben új helyszínen kell helyt állnia. Az egyetlen gond igazából az, hogy Amerikában már vagy a hatodik évadnál tartanak, és hiába van még minden viccben poén, látszik már, hogy azért van csak ott a vicc, mert ott kell lennie, nem azért mert adja magát a vicces jelenet. Az egyes új helyzetek, amik elé Monkot állítják már egyre abszurdabbak, és erőltetettebbek (eleinte még vicces, hogy akárhova megy gyilkosságra lel a főszereplő, de 60-70 rész után már fárasztó is a kezdeti várokozással teli lelkesedéssel fogadni az új helyszíneket). Szóval a sorozat szerintem átugrotta a cápát. Csak megnyugtatásul mondom, hogy az itthon adott részek még tökéletes szombat délutáni családi szórakozást tudnak nyújtani még évadokon keresztül.
Egyébként a TV2 pár másik igen jó sorozatot is megvett, ugyebár a House-t, a Született feleségeket (ezt mondjuk pont nem nézem), természetesen a Heroes-t, a Csillagkapukat, MacGyver-t (ez is asszem a TV2-őn ment talán) és még biztos van pár.
Az utolsó a sorban a Threshold című sci-fi, ami tökéletes szórakoztatást nyújt az előtörténetével, és a mindenható ügynökökkel, és tudósokkal, egy totális hülyeség... A premissza, ugyanis, hogy a főszereplő nő írt egy Tervet az olyan esetekre, ha földönkívüli értelmes élet nyomait találnák a Földön (és azt izolálni, megfigyelni, ártalmatlanítani kéne), és ezért a nőt bizzák meg a terv megvalósításával, amikor valóban találnak egy lezuhant űrhajót a tengerben. A gond csak az igazándiból, hogy a többmilliárd dolláros költségvetésű szupertitkos-szolgálat a Threshold létrehozásán kívül semmi sem úgy tűnik, mintha terv szerint menne, végig improvizál a Vörös Csapatot alkotó tudósgárda. Ez még nem is lenne baj, ha nem minden rész egy kb. ilyen narrációval kezdődne "Földönkívülieket találtunk a Földön, akik át akarják venni az uralmat, de semmi vész, mert van egy Tervem, hogy megállítsam őket", szóval ez kicsit rontja a sorozat élvezetét. Ettől függetlenül érdemes lehet belenézni, elvégre ez is tizenhárom részt élt meg, mint a kedvenc sorozataim a The Lone Gunmen és a Firefly is. Bár korántsam állíthatom, hogy elérné e két sorozatot felejthetetlenségben... Mindenesetre ajánlom azoknak, akik szeretik az összeesküvéselméletes, nyomozós, ügynökös sorozatokat. Szerintem.

Tudtam (Éva és az Alma)

The 20 Greatest Historical Myths —:
"nowhere in the biblical story of Adam and Eve is an apple mentioned. It is simply called 'the fruit of the tree that is in the middle of the garden' (Genesis 3:3)"
Ezt már hallottam mástól is, de senki nem hitte el nekem, utánaolvasva viszont úgy tűnik, jól értesültem... kár, hogy a kételkedők általában vallásosabbak voltak mindig nálam...
A linkelt oldalon van még egy-két érdekesség...

2007. március 28., szerda

Álmosság

Ezen a héten egyszerűen nem sikerült eddig még kialudnom magam... Illetve minden reggel kómásan ébredek, és minden fél délutánt átalszok. Aztán nem tudok elaludni, és amikor mennék végre lefeküdni, még bekapcsolom gyorsan a TV-t, és a BBC-n természetesen a kedvenc sorozataim adják esténként, bármikor kapcsolok is oda... Egy ördögi körbe kerültem.. ráadásul lelkiismeret furdalásom van lógni a suliból, így ahelyett, hogy végre kialudnám magam, az első órákról 30 perceket kések...
Szóval ez a fáradtság, is hozzájárul, ahhoz, hogy nem írogatok ide. A másik, hogy amikor nem vagyok fáradt, akkor alszom, vagy megpróbálok tanulni.

Egyébként ezt az álmosság hullámot egy rosszul időzített, de nagyon jó buli indította el.
A következő buli szerencsére már a szünet idejére fog esni...
Aztán lesz a szerbiai wikitali, amire nagyon szívesen elmennék, csak egyedül kicsit necces még úgy is, hogy beszélem a nyelvet, meg szomszéd ország.. Megy oda valaki?
És lesz vmi horvát bál is áprilisban, ott nem tudom még ki lesz, és érdemes-e elmenni, mindenesetre tökre örültem, hogy még az általános iskolás tesitanárom hívott el. A horvát bál érdekessége egyébként az lesz, hogy a bolgár művelődési házban tartják.

2007. március 26., hétfő

Blogger Customer Support

Megvolt a héten a második csalódásom is egy korábban működőnek vélt dologban. Írtam már, hogy valamiért az "at" szócskát "következő százalékkal"-nak fordítja az új Blogger (a régin rendben volt), és ezt megírtam a Bloggernek is, mind a Support Teamjüknek, mind a Help Groupjukba. Azóta eltelt egy jó hét legalább, és érdemi válasz nem jött se a csoportba (bár volt egy próbálkozás), de ami aggasztóbb az a válasz ami a Bloggertől jött. Ha nem fogalmaztam nagyon érthetetlenül, akkor azt kell, hogy gondoljam, hogy el sem olvasták a levelem...

Nagyjából ezt írtam nekik:
Dear Blogger Support!
For some reasons at the bottom of my posts at http://dabence.blogspot.com,
the phrase before the posting date is " következő
százalékkal" (meaning in Hungarian: With the following percent)
instead of the default phrase "at".

Any ideas why?
I have set the language somewhere to Hungarian, but thes messages can
be customised in the settings and:
1) I haven't changed this message
2) It's not the right translation for it anyway

Regards,
Dami
Mire a következő sablonválaszt kaptam (még azt sem jelezték, hogy ezt a választ egy robot küldte-e, de az eltelt időből arra következtetek, hogy valamelyik okos munkatársuk választotta ki a sablonszöveget):
Hi there,

Thanks for contacting Blogger Support. Thanks to your input and feedback, we have reviewed and fixed several bugs on the new version of Blogger. Please check our Known Issues page and Status page for more details on current known issues on the new version of Blogger here:

http://knownissues.blogspot.com

http://status.blogger.com

Please note that Blogger Support does not currently support questions regarding customizing/customized template code or CSS/HTML in general. Please see our Blogger Help articles for some brief tutorials and pointers to more resources on templates and layouts:

http://help.blogger.com/bin/topic.py?topic=10274 (New Blogger)

http://help.blogger.com/bin/answer.py?answer=42433 (Classic Templates)

Websites and programs that integrated with the old Blogger will need to be updated before they can work with the new Blogger. Check with the particular service provider you're interested in to find out if they've made these changes yet. For downloadable desktop applications, you may need to install a new version of the software.

In the Blogger Help Group, experienced users can answer your questions, or you may find that your question has already been asked and answered in the archives. We also have a Blogger employee monitoring the group to provide assistance. You can visit the help group here:

http://groups.google.com/group/blogger-help

If you are still experiencing issues with your blog please simply reply to this message with the details of your problem. In order to help improve the new version of Blogger as quickly as possible, we're going to focus our efforts on reading the problems you are experiencing and working on solutions immediately. We'll follow up with you only if we require more info or if we have additional info to share. If you are providing us with a bug report, please rest assured that we will take action as necessary, even if you don't hear back from us. We appreciate your continued patience.

Sincerely,
Blogger Support
Erre már csak annyit tudtam nekik válaszolni, hogy legalább olvassák el amit írtam, és a fordítóikat nyaggassák, ne engem...
Az igaz, hogy az eredeti levelemben nem árultam el, mit fogadnék el helyes fordításként, de nem is kérdeztek rá...

Napló minőségromlás

Sajnálattal kellett látnom vasárnap, királynős riportja kapcsán hogy a professzionalitás helyett átvette a helyét a szenzációhajhászás a TV2 Naplójában.
Végigmennék pár hibán, ami a szenzációhajhászás jegyében követődött el:
Előszőr is alapból úgy reklámozták a riportot, mintha a királynőt, meg a palotát is láthatnánk belülről, nos a kamerásokat már a kapu előtt megállították, hogy zavarják a forgalmat, és amúgy se kaptak forgatási engedélyt a palotába...
De kezdjük magát a riportot, a "hogyan találkozott egy kétgyermekes anya a királynővel és vált excelenciás nővé a találkozás után" bevezető mondattal. Ami nagyjából még igaz is lett volna, ha nem azt hangsúlyozták volna ki tizenötször, hogy egy egyszerű anyáról van szó, ahelyett, hogy Magyarország újonnan kinevezett londoni nagykövetéről. Mindjárt elképzelhetőbb lett volna a találkozás... de ez az újságírásnak már olyan foka lett volna, amit el is várnék a Naplótól, de a Napló Extrának csak a bulvár jut a jelek szerint.
A mondat második fele is sántított, mert szerintem a nagykövetté való kinevezéssel eleve jogosult lett az excelenciás asszony megszólításra ("Her Excellency the ambassador of Hungary"), a királynő max. a kinevezését akadályozhatta volna meg, de ez elég valószínűtlen azért, tehát a találkozónak semmi köze nem volt a megszólításhoz. Talán csak annyi, hogy a megbízólevelét ekkor adta át, amit szintén nem a riport felvezetőjében említettek (hogy tudniillik, nem kitüntetik ezzel a látogatással, hanem ez igazából jár neki).
Azt már nem is fejtegetném, mert épp csak felkaptam a fejem arra, amikor megállapították, hogy miután a nagykövetasszony benne volt az 50 legsikeresebb üzletasszony közt, óriási teljesítménnyel bekerült az első 100-ba is (végülis 50 helyet kényelmesen zuhanhatott...).
Mondjuk érdekes volt, hogy hintót küldtek a követség elé, de azért itt is kötelező volt bevágni egy-két jelenetet a The Queen-ből, hogy felkészítsék a nézőt, mit láthatunk a palota belsejében. Illetve, mégse, mert az egész találkozóról csak egy kép készült, azt is a királynő fotósa csinálta. (A TV2 persze nagy kreativitással rázoomolt a kézfogásra, és így elment két képnek is az az egy...).
Egyetlen informatív és kissé naturalisztikus része a riportnak az volt, hogy a királyi hintókhoz nem tartozik szarfogó...
Azt már nem is elemezném, mert a riporter se kérdezett rá, vagy tulajdonított annak jelentőséget, hogy a magyar küldöttségre csak 10 perc jutott, mert utána a királynőnek az észak-koreai nagykövettel volt találkozója.

2007. március 25., vasárnap

Hustle

A Hustle egy csapat csalóról szóló BBC sorozat, ami már megélt három évadot. A sorozat azért érdekes, mert a kreativitásra, ravaszságra, és a kirablandó fél (a "mark") kapzsiságára épít. A cselekményszálak érdekesek, és nem egy kaptafára mennek (van Buckingham palotai rész, de olyan is, ahol Bollywoodi filmet rendeznek). A csalók mindig betartják az etikai kódexet ("You can't con an honest man"). Az egyes részek viccesek és érdekesek, a sorozat minőségileg van megcsinálva (ahogy azt a BBC-től el is várhatja az ember).
Az egyes évadok sajnos követik az angol formátumot és csak 6-10 részből állnak, és mindig keretes szerkezetűek. Minden évad azzal kezdődik, hogy a csapat megpróbál valahol ingyen szállást találni (egy szállodában, vagy egy külföldre utazott bérlő helyére) és azzal végződik, hogy kirugják őket a szállásukról, mert rájönnek, hogy csalók.
Ajánlom mindenkinek, akinek van lehetősége megnézni (DVD-n, vagy egyéb úton :-)), érdemes, április 6-tól pedig elkezdi a BBC adni a negyedik évadot Angliában, már alig várom.

Americans are NOT stupid (or are they?)

Ha nem is egy reprezentatív minta, de akkor is ijesztő.

2007. március 24., szombat

Angol OKTV cikkek

Az alábbi cikkekről (illetve cikk kombinációkról) önnálóan ki kell fejtenem a témakört, és megvédenem álláspontom. Sajnos nem tudom, milyen tágra kell vennem a témakört, illetve nem feltétlenül van már kifejthető és megvédhető álláspontom egyes témákban.

Az első cikk a Viewers reveal changing TV habits. Ebben még talán otthon is vagyok, bár ha a TV nézés evolúciójáról beszélek, ott nem tudom mibe tudnának igazán belekötni. Persze itt előjöhet, hogy beszéljek a TV nézési szokások és a családok viszonyáról.

A második cikk a ‘Second Life’ creator predicts rapid growth cikk egy vágott változata.

A harmadik az két cikk kombinációja, a Fish tales, wax wails for beauty-mad Singaporeans az utolsó bekezdés nélkül, és a Ma, I'll Be at the Spa-é. Ennél még nem igazán tudom, milyen álláspontot vegyek fel.

A negyedik a How to Bring Our Schools Out of the 20th Century egy rövidített változata.

És az ötödik a The Multitasking Generation rövidített változata. Ehhez sem tudom még alátámasztani az álláspontom...

Egyébként jó, hogy most rákerestem a cikkek eredetijére, mert amelyiket megrövidítették, az adhat még extra ötleteket. A döntő egyébként április 11-én lesz.
Alább, feltöltöttem az egyes cikkeket olyan formában, ahogy elküldték nekem.

Amiről nem írtam

Sokszor van, hogy olyan helyen jut eszembe egy ötlet, ahol nem tudok írni, és így igazából csak egy kész bejegyzés gondolatával mászkálok, de aztán elfelejtem őket kidolgozni.
Amikről nem írtam, mert rosszkor jutottak az eszembe:
  • Mi a helyes reakciója egy nagyhatalomnak egy nukleáris támadásra? Hogyan jelennek meg ezek a reakciók a filmekben és sorozatokban (pl: 24-ben az egomániás alelnök aki csak azért is nukleáris csapást akar mérni egy ártatlan országra..., vagy a Dr. Strangelove (bár ott Amerika az "agresszor").
  • A Raines nevű sorozat. Nekem tetszett az első rész, amit a nyáron láttam. Ha jól emlékszem a narráció és a főszereplő miatt tetszett.
  • Andy Barker, P.I. viccesnek ígérkező, elmegy kategóriájú sitcom. Az első rész tetszett, de nem tudom, hogy tartósan nézhető sorozat lesz-e. A főszereplő szerintem nem egy megszerethető figura, így a közepes poénokat nem súlyozza ellen, kérdés lesz, hány rész után adom fel a sorozatot.
  • Studio 60 elvonási tünteteim vannak, hogy hetek óta nem adják. Kiváncsi leszek az itthoni reakciókra, miután az HBO elkezdi Magyarországon is adni.
  • A Heroes is hiányzik, és mire újra elkezdik adni már keményen az érettségi hajrá közepén leszek... :-(
  • A The Riches első része jó sorozatot ígér, de a második kicsit laposodott, de szeretném, ha ez a sorozat vinné valamire. Érdekes kérdés lenne, lenne-e a sorozatnak bármiféle hatása a romák társadalmi megítélésére, alátámasztja-e a kialakult sztereotípiákat, és megfeleltethetőek-e az amerikában sátortáborban élő cigánycsalád lakói a királyaink által letelepíttetett magyarországi cigánysággal. Egyébként, a sorozat által bemutatott képben számomra a család okossága fontosabb elemnek számított annál, hogy lopásból tartják fenn magukat, és az anyuka egy drogos, aki két évet ült börtönben és feltételesen van szabadlábon.
  • Lemaradtam a Shutdown Dayről, túl későn szereztem tudomást arról, hogy ma lenne, de amúgy is nehezen megy az elszakadás, de majd kényszerítem magam. Keresek egy jó könyvet, vagy csak elmélkedem a világról ("busy, busy, busy")
  • Megjöttek a cikkek, amik alapján az angol OKTV-n önállóan beszélnem kell majd a témákról, és megvédenem az álláspontom. Erről majd szeretnék kicsit bővebben is írni, hogy mik a felmerült témák.
  • [Frissítés] Még egy dolog, amiről nem írtam, csak egy kidolgozatlan gondolat, arról, hogy a Wikipédia írása egyenlő-e a modern Felvilágosultsággal, mi vagyunk-e az új eszmék úttörői, vagy akár csak a kor hősei a tudás összegyűjtésével.

Mai vicces videó: Hu's in China?

2007. március 23., péntek

Wiki does not exist (frissítve)

Érdekes helyre vezet a wikisource.com, egy üres oldalra, az alapítvány óriási logójával, és egy felirattal, "This wiki does not exist yet. Perhaps you are looking for one of our other projects". Ezzel ellentétben a wikisource.org az előző cím beírásakor is elérni szándékozott Wikiforrásra visz. Nem értem, miért nem csinálnak egy átirányítást a com-os domain névről az org-osra, ugyanolyat, mint a wikipedia.com. Szerintem az olvasók egy részét elijesztik..., írok is egy levelet az alapítványnak...

[Frissítés]
Megjött a válasz az alapítványi levlistán: Elvileg a www előtaggal működik rendesen, és gondolom most majd kijavítják, hogy anélkül is menjen, szóval gyorsan kell megnézni a nemlétező alapítványi wikit és hozzáképzelni, hogy egy jövőben indítandó, még titkos projekt domainnevét találtuk meg.. :-)

2007. március 22., csütörtök

2007. március 21., szerda

Fora.tv

Ajánlom mindenkinek a fora.tv címen lévő videómegosztót, amin különböző érdekes előadások vannak felrakva. A témák különbözőek, és szerintem mindenki találhat magának érdekes témát, ha van kb. egy óra szabadideje (vagy legalább tíz perce egy gyors belehallgatáshoz) [néhány példa]:

Jimmy Wales előadás

Ez egy érdekes előadás, most elég fáradt vagyok, így nem tudtam még végignézni, de vannak benne érdekes fejezetek, például a törlési sazvazásról: leírja, hogy 3 értelmes maradjon szavazat, versus 28 indokolás nélküli/rosszul indokolt törlés szavazat is a cikk megmaradásához vezet.
There's no actual automation of the voting process, and this is one that's always popular with programmers who say, This is a lot of work, why don't we just put a little button on the page, nominate for delete, after two weeks we tally the votes and it'll automatically gone, that's not a good idea, because just voting is something that we don't do very much, we really discourage voting. This is a human dialogue, this is a conversation about whether or not this should exist or not, and in fact, in theory, this could be 28 votes to delete and 3 votes to keep. And as long as the deletes are all like, “Delete, non-notable,” “Delete non-notable,” with no information or argument, these three at the bottom who say, “Wait, I found it in a book. Maybe people didn't realize this. I know something about it, it's actually on IMDB,” that would make a big difference.
Ezen az előadáson hangzik el egyébként az "éles kések problémája", illetve annak egy jobban kifejtett verziója (8-as fejezet).
Ezen az előadáson még ellentmond jelenlegi váleményének a szakértők ellenőrzéséről (19-es fejezet).

Egyébként ajánlom a fenti videón az "open tools" gombot, mert fejezetenként lehet vele ugorni az előadásban, valós időben lehet nézni az előadás szövegét (az írott szöveg nagyjából követi az elhangzottat), és keresni is lehet a szövegben. Ha itt nem is, de az eredeti videónézőjükben ha az átiratban egy mondatra kattint az ember, akkor odaugrik a videólejátszás is.

Wilhelm sikoly


Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Wilhelm_comic.jpg, a kép a
Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 licenc alatt érhető el, rajzolta Greg Williams.

2007. március 20., kedd

Red Dwarf - Blue/Red Alert

A Youtube-on van egy pár kiragadott vicces jelenet, ez talán egyike azoknak, amelyek a sorozat ismerete nélkül is viccesek.
Ha nem hallatszik jól, a poén a itt elolvasható.

Red Dwarf

A Red Dwarf (Magyarországon Vörös Törpe címmel adta feliratozva a BBC Prime) talán a legviccesebb sci-fi sorozat. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a sitcomokat, vagy a sci-fit (nem sci-fi rajongók számára is totál élvezetes lehet).

A Port.hu fórumán így foglalták össze nagyjábl helyesen a sorozatot
:"Egy katasztrófa miatt az emberiségből egyetlen férfi marad életben. Egy hatalmas űrhajó fedélzetén tengeti mindennapjait az idegesítő hajó-kompjúterrel, a hajó macskájából mutálódott emberszerű lénnyel [Cat], és egy tiszt-társa: az utolsó előtti ember hologramjával."
(Nem az utolsó előtti emberből lesz a hologram (Rimmer) , hanem abból a hapiból, aki az életben maradt férfivel (Lister) a legtöbbet beszélgetett (illetve inkább veszekedtek, mint egyik a másik szobatársa és felettese az olyan technikusi feladatok ellátásában, ami még a robotoknak is túl lealacsonyító).

Most egy hosszabb sorozatleírás helyett csak berakom kedvenc idézeteimet Kryten-től a sorozat robotjától, akit ugyanaz a hapi játszik, mint aki a Discovery Channelen a Roncsderbi (Scrapheap Challenge) műsorvezetője.
[The characters are talking about how to go back to the bridge through closed doors.]
Cat: I've got it. We laser our way through.
Kryten: An excellent plan, with just two drawbacks: One, we don't have a power source for lasers and two, we don't have any lasers.

Cat: What are we waiting for, why don't we drop the defensive shields?
Kryten: An excellent plan, sir, with only two minor drawbacks: One, we don't have any defensive shields and two, we don't have any defensive shields. Now I know technically speaking that's only one drawback, but I thought it was such a big one, it was worth mentioning twice.



Cat: Ok. I say let's get into the jet-powered rocket pants and junior birdman the hell out of here!
Kryten: An excellent and inventive suggestion, sir, with just two tiny drawbacks: a) We don't have any jet-powered rocket pants; and b) there's no such thing as jet-powered rocket pants outside the fictional serial 'Robbie Rocket Pants'.
Cat: Well, that's put a crimp on an otherwise damn fine plan.

Az idézetek a Wikiidézetekből vannak, az eredeti oldal hossza illusztrálja, hogy mennyire vicces a sorozat.

Mac:Álmodik a nyomor

Egy ilyen számítógép gyűjteményt elfogadnék :-) Itt meglehet nézni, hogy miből is áll a gyűjtemény.

2007. március 19., hétfő

Lengyel - norvég határok (frissítve)

Index - Politika - A lengyelek visszakapnak 368 hektárt Csehországtól

A cikk másik fele az érdekes, arról, hogyan jelent egy térkép 60 000 négyzetkilométernyi területet, és milyen nagyvonalúak a norvégok, hogy az mégse kell nekik:
"Elegendő helyünk van, ahol a norvégok álmodozhatnak"

[Frissítés] Azért az Index odafigyelhetne a fordításra, mert a szerintem forrsáként szolgáló cikkben az áll, hogy "a norvégoknak elég helyük van fagyoskodni", ami amellett, hogy viccesebben is jön ki, tekintve, hogy sarkvidéki szigetekről van szó, még kontextusban is jobban kijön.
"Norway already has plenty of places for its people to shiver, he said, including 2.1 million square kilometres in the Antarctic."

Mai politikai videó: Feri gyerek, Viktor vitéz

2007. március 18., vasárnap

Egy cool miniszterelnök

Catherine Tate-nek van egy pár vicces videója, de ez a 2007-es Comic Relief jótékonysági videó mutatja Tony Blair milyen cool. Ráadásul ebben a videóban megfordul a szerep, és nem Catherine mondja el a híres "I ain't bothered" mondatát.
Egyébként az esemény idén az otthonról elszökött gyerekek és egy afrikai kórház támogatására volt elvileg, és több mint 40 milli font gyűlt össze adományokból.

No Comment

Samurai Jack


A Samurai Jack egyike kedvenc rajzfilmeimnek. Sajnos a mai rajzfilmvilágban sorra készülnek a Pokémon és Yugi OH típusú és minőségű rajzfilmek, amik nemcsak hogy értelmetlenek, de hülyítik is a gyerekeket.
A Samurai Jack egy japán harcosról szól, aki megpróbálja legyőzni Aku-t a nagy gonoszt, apja mágikus kardjával, de a döntő kardcsapás előtt a jövőbe száműzik, ahol Aku már olyan erős, hogy nem igazán lehet legyőzni, ezért "Jack"-nek (a nevet már a jövőben ragasztják rá) meg kell találnia az utat vissza a múltba, hogy meg nem történtté tegye a jövőt.
Minden rész tele van a jó és a rossz örök küzdelmével, Jack fel van vértezve az erény és a másokon segítés minden kellékével, és emellett tele van humoros jelenetekkel, és izgalmas csatákkal.
Ugyan erőszak van benne, de az különbözteti meg a mai hülye rajzfilmektől, hogy a gyerekeknek nem kell fejbentartaniuk egy hülye mitológiát és "szabályrendszert" a sorozat megértéséhez. Minden rész megáll a lábán, a főcím elmeséli a tudnivaló előtörténetet:

Long ago in a distant land, I, Aku, the shape-shifting Master of Darkness, unleashed an unspeakable evil... But a foolish samurai warrior wielding a magic sword stepped forth to oppose me. Before the final blow was struck, I tore open a portal in time and flung him into the future where my evil is law. Now the fool seeks to return to the past and undo the future that is Aku!

A Samurai Jackben emellett odafigyelnek a megfelelő feszültséget keltő zenére, és egyáltalán, hogy minden rész rendesen meg legyen csinálva.
A sorozat egyébként Genndy Tartakovsky nevéhez köthető, aki a Dexter Laboratóriumának bizonyos részeit írta és rendezte, és akit a Samurai Jacket látva kérték fel a Star Wars: Clone Wars megcsinálására.

Egyébként szerencsére a Cartoon Network még nem adta be a derekát az agyelszívó rajzfilmeknek, igaz, hogy rengeteget rontottak saját magukon azzal, hogy elkezdték szinkronizálni a rajzfilmeket.

House back on track

Végre újra élvezhető House részt adtak le! Két hetet vártam a megnézésével, mert úgy éreztem az előtte levő részekből, hogy a sorozat elkezdett lefelé ívelni, engem már nem tudott lekötni. De ez a rész, ez újra a Top-ra helyezte a morális dilemmákkal (az egyik páciens fél agyát kiveszik, hátha ettől fejlettebb lesz a másik agyféltekéje), és a szereplők közti interakciókkal, House igazán "House"-os volt.
House ebben a részben hagyja a többieknek, hogy azt higyjék róla, meg fog halni, és elhiteti, hogy agyrákja van, hogy egy kisérleti gyógyszert beadjanak az agya örömközpontjába. Szóval teljes mértékben előjött belőle a "jerk", a bunkó, miközben a körülötte levők abszolút megtesznek mindent a "megmentéséért" és hogy neki jó legyen, de ő csak eltaszít mindenkit.
(Feljebb valamelyest összefoglaltam mi történik, fehér színnel, így akit nem érdekel, nem kell "véletlenül" elolvasnia. A teljes rész elég jól össze van foglalva a Wikipédián, linkekkel az egyes felmerülő orvosi kifejezések magyarázatához, meg mindennel...)

Panaszkodó kórusok

Eddig hat panaszkodó kórus alakult világszerte, mindegyik egyedi panaszokkal. A panaszokat összegyűjtik, aztán megzenésítik és eléneklik. A legnagyobb és első ilyen kórus a helsinki 90 taggal a tinédzsertől az öregekig, férfiak és nők vegyesen.

Bár ilyen töményen kicsit pesszimista hangulatot tud okozni, a dal és a zene ellensúlyozza az élményt. Külön érdekes, hogy az egyes helyeken mit emelnek ki, mint legfontosabb problémáikat.

Helsinkiben például:
In Helsinki the most favourite topics were ring tones of mobile phones, people who smell in public transport and the fact that Finland always looses to Sweden in competitions: in Icehockey and in Eurovision. Just a fews weeks after the choir went public, Lordi won the Grand Prix and healed Finland from a deep trauma – courtesy of the Complaints Choir.

A Helsinkiiben felmerült még az is, hogy az emberek ("idióták") nem tudják a mozgolépcső melyik oldalára álljanak. Ezt szerintem Budapesten is illene végre megtanulni, ideje lenne észrevenni a mozgólépcsők fölé akasztott "Kérem álljon jobb oldalra!" táblákat...

Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le

"1917-et írunk, az első világháború pusztít a kontinensen. Nagy-Britanniából minden katonai szolgálatra alkalmas ember a francia fronton van. Az otthon maradottak - asszonyok, gyermekek és harcképtelen férfiak - a hátországi háborús tevékenységből veszik ki részüket. Amikor az angol térképrajzoló, Reginald Anson és társa, George Garrad megérkezik a Ffynnon Garw nevű wales-i falucskába, hogy felmérjék a falu mellett emelkedő, ugyancsak Ffynnon Garw nevű hegyet, a falu büszkeségét és földrajzi nevezetességét, szembetalálják magukat egy csapat olyan elszánt és különc wales-ivel, akiket még elképzelni is nehéz."
Az angol földmérők megállapítják, hogy a hegy, "Wales első hegye" (az angol határtól számítva) csak egy domb, mert nem éri el a szükséges 1000 láb magasságot. A falubeliek kitalálják, hogy megtoldják a dombot, nehogy a háború után hazatérőknek a sok veszteség mellett azzal is szembe kelljen nézniük, hogy a falu hegyét is elvesztették.

Ez egy nagyon inspiráló történet, ahogy az egész falu összegyűlik megtoldani a hegyet. A történetben szereplő hegy a Garth Hill , elég sok látogatót kap, akik a film miatt jönnek, és erre kicsit bepöccentek a helyiek, mert bár a hegyet nem toldották meg valójában, így nincs mit nézni rajta ebből a szempontból, de a turisták jelenlétükkel tönkreteszik a bronzkori sírokat. A "domb" egyébként 1007 láb magas, szóval a film szerint már hegy lenne, de a "hegyhatár"1969 lábnál (600 méternél) van az Egyesült Királyságban.

A filmben egyébként Hugh Grant játsza az egyik angolt, és végig humorforrás az angolok és a walesiek ellentéte, ahogy az angolok az imperialisták, meg az hogy a két angol nem tudja kiejteni a hegy nevét (Ffynnon Garw), és ezért valahogy mindig elharapják a szó közepén és motyognak valamit.

IT Crowd

A másik nagyon jó sorozat, ami rendszergazdáknak kihagyhatatlan, de nem rendszergazdáknak is nagyon vicces az a Kockafejek (IT Crowd). Most vettem észre, hogy az HBO elkezdte Magyarországon adni, és ma ment le az első rész. Jövő hét pénteken fél hétkor érdemes lesz elkapni az ismétlését és utánna megnézni a teljes sorozatot (6 rész). Egyébként ez is fent van a YouTube-on, ha valakinek ne lenne HBO-ja, talán azért is, mert eredetileg a neten tették elérhetővé a részeket ingyenesen letölthetően, reklám nélkül, ha minden igaz, megelőzve a TV-s levetítést.

[Frissítés]Najó, a jelek szerint már két hete megy a sorozat, de az utolsó négy részt még elkaphatjátok, és angolul biztos viccesebb (Go Youtube ;-)

Coupling

Talán nem túlzás azt állítani a Coupling az egyik legjobb, és legviccesebb sitcom, amit eddig láttam. A sorozat a BBC Jóbarátokja, csak itt a Jóbarátok 200+ részére jutó poén be van sűrítve 28 részbe...

Akárhányszor látok belőle egy részt, megszakadok röhögéstől. A 4 évadot (28 részt) megélt sorozatot bárhol el lehet kezdeni, mert bár vannak történeti ívek, minden rész önmagában vicces az elejétől a végéig.

A sorozat egy időben ment a TV2-ön, Páran Párban címmel, de a szinkron azért rontott az élményen. Angolul jelenleg a BBC Prime adja szombat esténként 11-kor, egyszerre két részt.

A teljes sorozat fent van egyébként a YouTube-on is, az első részt belinkelem ide, a többi a "Coupling"-ra vagy a "Coupling S[évad száma]E[epizód száma]" kifejezésre rákeresve megnézhető (feljebb belinkeltem az epizódlistát, hogy lehessen tudni egy évad hány részes).
  • 1. rész első része (törölték azóta)
  • 1. rész második része (törölték azóta)
  • 1. rész harmadik része (törölték azóta)
Végül egy felejthetetlen jelenet, ahogy a pasinak ki kell magyaráznia a barátnőjének a nála talált Lesbian Spank Inferno című filmet:

2007. március 17., szombat

Sólyom távolmaradása

Index - Politika - Belföld Hírek:
"Nem politikai okból, hanem erdélyi útja miatt nem lesz jelen az államfő a március 15-i Kossuth téri zászlófelvonáson - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztályának vezetője hétfőn Budapesten újságíróknak.

A főosztályvezető hangsúlyozta: 'a március 15-i zászlófelvonás, illetve a díszzászlóalj megtekintése az államfő személyéhez kötődő protokolláris cselekmény, és az elnöki hivatal álláspontja szerint ezt az aktust nem feltétlenül kell helyettesíteni'."
Eddig nem követtem a balhét Sólyom László körül, de nem tudom hogy gondolja helyesnek, hogy a kevés államfői feladatai egyikét sem kívánja elvégezni, és mindezt egy magánlátogatás miatt. Bár igaz, államfőnknek már nem először okoznak gondot az egyszerűbb feladatok, ilyen az egy mondat elmondása "a zászlófelvonásra az engedélyt megadom", a kézfogás sem mindig megy neki. Biztos nagyon jó ember, de államfőként nem az igazi, ha bábszerepének alapjait se tudja eljátszani. Ezek nélkül meg nincs értelme egész estés varieté szerepeket vállalnia a morális válságot elemezni...

Marie Antoinette

Megnéztem a Marie Antoinette filmet. Szerintem lenyűgözően adták vissza az udvari világot, érdemes megnézni. Ha másért nem, a bemutatóban elhangzó első két mondatért:
-How is her bosom?
-I have not looked at the archduchess's bosom, Your Majesty.

Ezen mondatok egyébként az Imdb szerint valóban elhangzottak.

A másik vicces jelenet, az ahogy öltöztetik Marie Antoinette-t: Mint a trónörökös feleségét, mindig a szobájában tartózkodó legmagasabb rangú hercegnőnek kell öltöztetnie, (a különböző méltóságoknak látogatási joguk van az öltöztetésre, és a kiváltásgosok különböző időben ugranak be), és ha egy magasabb rangú hercegnő jön be, akkor át kell adni neki a ruhákat, hogy ő adhassa a dauphine-ra, aki közben meztelenül, és dideregve várja, hogy végre felöltözhessen...

Ez egyébként mindenképp egy olyan film, amit érdemes megnézni: a ruhák és a megteremtett világ lenyűgöző, ráadásul a filmet az igazi versailles-i kastélyban forgatták.

2007. március 16., péntek

Eurovízió 2007

Kiderült, mit énekel Rúzsa Magdi az Eurovízión,alább meg lehet nézni. Nekem nem jön be, de remélem az európai közönséégnek tetszeni fog.

Az Euroklaus blog összegyűjtötte a különböző indulókat. Eddig a horvátokéba néztem bele, a szerbekhez hasonlóan ők is egy szerelmes dallal indítanak. A szerb énekesnő ha jól vettem ki első hallgatásra egy elveszett szerelemről énekel, míg a horvát énekesek abban, hogy hisznek a szerelemben.

[Frissítés] Valamiért a Google első találata az "eurovízió 2007"-re rákeresve ez az oldal, megelőzve a hivatalos Eurovíziós honlapot is. Az utóbbi a http://eurovision.tv/ címen érhető el, az MTV Eurovíziós oldala a http://eurovision.mtv.hu/ címen. Elnézést kérek azoktól, akik tévedésből kötnek itt ki, és nem tetszik, amit találnak.

Wikipédia: Fél perc a világ

Megnézve a Wikipédia látogatottsági statisztikáit azt találtam, hogy a látogatók kétharmada nem marad fél percnél tovább az oldalon:

(Kényelmesebb link)

Ebből én azt szűröm le, feltételezve, hogy nem a mintavételezés hibája folytán ilyen nagy a rövid látogatások aránya, hogy 30 másodperc alatt kell elegendő információt nyújtanunk egy adott témáról az olvasónak. Ezért fontos egy jól megírt bevezető.

A rövid látogatások oka lehetne az is, hogy elijesztjük a látogatókat a cikkek minőségével, kinézetével vagy bonyolultságával. Félek, hogyha ez utóbbi az igaz, akkor feleslegesen dicsekszünk a látogatók számának növekedésével, vagy a keresési eredményekben betöltött első helyeinkkel (még ezen a téren is lenne mit tolonganunk az első helyekért a jó cikkekkel is), mert a növekvő látogatószám mellett arányban nem csökkent a félpercesnél rövidebb látogatások aránya.

Említettem feljebb a mintavételezés hibáját, fontos lenne megállapítani, hogy valós képet ad-e a statisztika, és hogy egyes látogatók itt töltött idejét méri, vagy lapletöltésenként az egyes oldalakon töltött időt...

Chevron Seven Locked

Búcsúzom a Csillagkaputól (legalábbis az SG-1-tól), vége tíz évadnak és rengeteg órának az életemből. Nincs mit mondani, egy méltó befejezést írtak.

Film:Music and Lyrics

Ma megnéztem a Bábelt, az Idiocracy-t, és a Music and lyrics-et. A Bábel egy jó film, bár nekem kicsit hosszú (két és fél óra), elhatározás kell a végignézéséhez, de megéri. Az Idiocracy egy jól induló, pontosan jó hosszúságú (1,5 óra) vígjáték, aminek még a szereplői is egész jók, de oly sok mai amerikai vígjátékhoz hasonlóan az 50-ik percnél egyszerűen kifullad, az egy percre eső nevetések száma elér egy olyan minimumot, ami még ha az egész filmre vetített átlag el is fogadható, a mélyponton elkapcsolásra ösztönzi a nézőket.

A harmadik film amit megnéztem az a Music and lyrics, egy tipikus romantikus vígjáték. Ez egy élvezhető film, híres színészekkel. Talán a két kedvencemnek nevezhető Drew Barrymore és Hugh Grant játszik benne. Barrymoreban a kedvesség tetszik, meg a kinézette :) , Grantnak pedig a hangja és az akcentusa tetszik. Ezért szeretem az olyan filmjeit, amiben sokat beszél, vagy éppen politikust játszik. Valahogy a hangja nagyon bejön, amikor beszél. Azért hangsúlyozom, ki, hogy beszéd közben, mert ebben a filmben énekelnek is (és állítólag nem playback [a Wikipédián olvastam, tehát biztos igaz :)]), ami szintén élvezhető, sőt kifejezetten jó is, de éneklés közben nem érezhető a brit akcentus, és így eggyé válik az összes többi énekessel...

2007. március 15., csütörtök

Nagyis T-Online reklám

Ma csak egy fél pillantást tudtam vetni egy T-Online-os reklámra, így nem tudom mit is reklámoz pontosan. A kép: A család körbeállja a szobában a számítógépet , ami előtt a nagyi nagy boldogan nézi a netet. Minden családban előfordulhatna ez az idill, az idősebb generációt sem szabad kihagyni a 21. századból. A gond ott kezdődik, hogy nem egy mindennapi magyar családot mutatnak be, nem is egy könnyen elképzelhetőt:

A családnak Macintosh gépe van. Ez önmagában nem is lenne gond, ha fejben nem adtam volna össze a képen látható alkatrészek árát:
  • Apple Monitor 215 - 608 000 Ft-ig
  • Apple iSight webkamera ~50 000Ft lehet
  • Billentyűzet, egér: 30 000 Ft körül (nem láttam pontosan, hogy vezetékes-e vagy sem)
Ehhez még hozzájön maga a gép ami nem látszódott. Tekintve, hogy nem látszódott, így valószínűtlen, hogy a már 165e Ft-tól kapható MacMini lenne, valószínűbb, hogy egy Powermac vagy MacPro dübörög az asztal alatt, egy új MacPro 582e Ft-nál kezdődik, de ebben már benne van az ingyenes házhozszállítás is...

Nagyon remélem, hogy nem úgy állítják be a dolgot, hogy az átlagnyugdíjas, aki aszerint szavaz ki ígér neki több nyugdíjat, annak telik egy milliós gépre, de emellett még nincs internete... Vagy, hogy az átlagcsaládnak telik ilyen gépre, mert akkor nem az olcsó netet, hanem a minőségi szolgáltatásokat kéne reklámozniuk, a családnak úgy is telik a nagyi netjét is fizetni, hát még a sajátjukat.

Más kérdés, hogy a T-Online a mi pénzünkből így is tetemes összegeket költ hírdetésre (ahelyett, hogy megmaradna a telefonfülkéknél, amikre ingyen rajzolhat ötletes börtönrácsokat), erre nem hogy nem gondolnak bele a részletekbe, hanem fogják a produkciós cég egyik házi gépét és azt dobják a mamika elé. Mert ha valaki ebbe komolyan belegondolt, hogy hm, dizájnos gép is kéne, ami menő, de nem teljesen burzsulj, akkor rakhattak volna be egy IMac-et, vagy egy laptopot (abból is valamii PC-set, hogy a dizájnért kifizetett százezreket egy nagyobbképernyős modellre költhessék), ami azért gyakoribb az otthonokban, és árban is közelebb áll az átlagpénztárcához.

[Frissítés]Közben a neten megtaláltam a kép egy változatát:
Ha jól megnézzük a gépen Windows fut, így vagy nem vettek mégse félmilliós Apple gépet, vagy még plusz 50 000-ért vettek hozzá egy Windowst... Eleve nem Mac géppel számolva, ami meggyalázná a minőségi Apple alkatrészeket.., egy gép 60-70000-ért már vehető, a legnagyobb Apple monitorhoz viszont már elkél egy jobb videókártya, ami 100e fölé tolja az asztalalatti gép árát.

Vers az ünnepekre, tojádobálóknak

Váci Mihály: Még nem elég

Nem elég megborzongni,
De lelkesedni kell!
Nem elég fellobogni,
De mindig égni kell!
És nem elég csak égni:
Fagyot is bírni kell,
Ki acél akar lenni,
Suhogni élivel.

Nem elég álmodozni!
Egy nagy-nagy álom kell!
Nem elég megérezni,
de felismerni kell,
Nem elég sejteni,
hogy milyen kor jön el,
Jövőnket – tudni kell!

Nem elég a célt látni,
járható útja kell!
Nem elég útra lelni,
az úton menni kell!
Egyedül is! – Elsőnek,
elől indulni el!
Nem elég elindulni,
de mást is hívni kell!
S csak az hívjon magával,
aki vezetni mer.
Nem elég a jóra vágyni,
a jót akarni kell!
És nem elég akarni,
De tenni, tenni kell:
A jószándék kevés!
Több kell – az értelem!
Mit ér a hűvös ész?!
Több kell – az érzelem!
Ám nem csak holmi érzés,
de seb és szenvedély
keresni, hogy miért élj,
szeress, szenvedj, remélj!

Nem elég – a Világért!
Több kell – a nemzetért!
Nem elég – a Hazáért!
Több kell most – a népedért!
Nem elég – Igazságért!
Küzdj azok igazáért,
kiké a szabadság rég,
csak nem látják még,
hogy nem elég!
Még nem elég!

Magyar Digg!

book.mark.hu: Tárold, címkézd és oszd meg a kedven linkjeid.

Van még mit fejlődnie a "magyar Digg!"-nek. Leszámítva, hogy már a címben van egy elírás (kedvenc és nem kedven) a főoldalon is csak SPAM van (vezet a Los Angelesi melnagyobbítás és az Alabamai életbiztosítás, mindkettő csak úgy vonzza az érdekes oldalakra kiváncsi magyarokat...). Ha arra nem telik nekik, hogy legalább kézzel kiírtsák a szemetet, akkor nem tudom mit akarnak valaha is elérni...

2007. március 14., szerda

The Queen

Megnéztem az A királynő című filmet, ami az udvart, illetve II. Erzsébetet mutatja be Diana hercegnő halála idején. A film érdekes, és állítólag részben "tanúvallomásokra" építette a forgatókönyvíró (kihagyhatatlan jelenet, amikor lecabbageezi a királynőt Fülöp herceg). Számomra a film azért volt érdekes, mert bemutatta az udvari világot, ahogy oktatják a frissen megválasztott Blair-t, hogy soha ne fordítson hátat a királynőnek, meg az ilyen apróságok.

Érdekes megnézni egyébként, mennyit változott Hellen Miller a szerepért: előtte, utána.

Egyébként az udvari életet bemutató filmek közül az Ordító Egér nagyon tetszett, de érdekes még a Neveletlen Hercegnő sorozat, az első The Prince & Me. Próbálom az összes ilyen témájú filmet megnézni, mert érdekesek, még ha némelyikben totális baromságok is vannak... (általában a második részekbe szoktak ilyenek becsúszni).

Kokárda

Itthon ülve, március 15-e előestéjén nem vagyok benne biztos, hogy jelent nekem bármit is e nemzeti jelkép. Eleve ettől az egész nemzeti ünneptől nem szorul össze a gyomrom, hogy most magyarok vagyunk és emlékezünk a jobb időkre, pedig a történelem kegyetlenségei általában meg tudnak hatni, tehát nem biztos velem van a baj.

Nem érzem, hogy 15-e nemzeti összetartozást hozna, hogy együtt ünnepelne az ország (mert nem is teszi), és azt se, hogy a kokárda viselésével jobban a nemzethez tartozónak érezném magam. Nem azt mondom, hogy a kokárda fideszessé tenne, csak azt, hogy nem tesz magyarrá. Nem ettől leszek nagyobb magyar, hogy viselem, ahogy egy zászló (magyar vagy árpádsávos) se azt fejezné ki, mert akinek magyarságát ki kell fejeznie Magyarországon, ott valami lehet hogy nincs teljesen rendben (én legalábbis nem érzem magam elnyomott kisebbségnek, vagy akárcsak nem elnyomott kultúrámat örző kisebbségnek).

A kokárda nem csak azért nem az egység jele, mert rövid időre a Fidesz monopolizálta a kokárdaviselést, hiszen a kokárda oldalfüggetlen: egy magára valamit adó politikus a napokban nem jelenik meg kokárda nélkül, az összes rendőrön kokárda lesz... A kokárda azért nem lehet az egység jele, mert nincs egység úgy vélem. Nem is kell egységnek lennie, de a béke és tolerancia (lásd pirézgyűlölet [baloldaliak közül kicsit többen gyűlölik őket egyébként]) olyan szint alá csökkent, amikor az már nem manifesztálódik az ilyen mesterséges egységhirdető eseményeken sem, mint a március 15-e.

Persze ezeket úgy írom, hogy nem fogok kimenni az állami megemlékezésekre, pártgyűlésekre, még csak a majálisokra sem holnap, pedig ezek mind olyan helyek, ahol erősödhetne bennem a "nemzeti érzés", az összetartozás. Ez csak illúzió lenne, akármelyik tömeget választom, akármilyen boldog lennék, hogy eggyé leszek velük, akármilyen lesz a hangulat, tudni fogom, hogy még 100 másik tömegben illetve rendezvényen lehetnék a városban, és ha valóban egység lenne, akkor a négy pártra jutó 100 rendezvény helyett 25 minőségi, békés, és valóban nemzeti rendezvény lenne a városban. A megspórolt pénzekből meg lehetne határontúli ünnepségeket rendezni a 150 éves évfordulóra jövőre, ők talán nem engedhetik megmaguknak, hogy egy szomszédos állam belpolitikája miatt széthúzás legyen közöttük.


A bejegyzésből esetleg Fidesz ellenesség tűnhet ki, de a kép egyáltalán nem fekete-fehér, számomra nagyon pozitív Rogán Antal fellépése a kerületében a mozdítható tárgyak elszállításával, és bár igen jelentős politikai érdekeket sejtek mögötte Deutsch-Für Tamás is, aki megkérte a nagygyűlésre igyekvőket, ne legyen náluk zászló (Árpádsávos se).
A baloldalnak is előnye származik egyébként a jobboldal démonizálásából, ha nem is olyan előnye ami akár csak fikarcnyit használna az országnak, de akkor is előny.

Modern utastájékoztatás

Utazva a Combinón érdekes BKV-s utastájékoztatást vettem észre. A megállók felsorolását a megszokott táblácska mellett csináltak egy újabb, nagyobb poszterszerűséget: az útvonal Budapest műholdfelvételére vetítésével egészítették ki. A jó nagyméretű és felbontású, a Google Earthből megszokott Budapest képen sárgán bejelölték az útvonalat, és kékkel körberajzolták a fontosabb budapesti látványosságokat, helyszíneket. Szerintem a dolog nagyon ötletes, piros pont érte a BKV-nak, egyetlen gond amit észrevettem, hogy egy bejelölt nevezetesség sem esett a 4-6-os vonalára, és azt már nem rajzolták be, hogy azokat hogyan is lehet elérni, vagy egyáltalán mi van a 4-6-os vonalán amin lehetne megnézni... Az arányok érzékelése szempontjából nagyon hasznos.

Kiosztottam feljebb egy piros pontot a BKV-nak, most kiosztok egy feketét is azoknak az izgága utasoknak akik nem bírák tűrtőztetni magukat, és elkezdték lekaparni a matricaként felragasztott térképet (két helyen is, "Jé ezt le lehet kaparni!" alapon). Korábban is írtam, nem biztos, hogy megérdemeljük a jó dolgokat.

Érdekes magyarítás

Ma vettem észre, hogy valamiért a bejegyzések alján érdekes szöveg ( jelenik meg, és hirtelen azt hittem, én lehettem túl fáradt amikor a blogot beállítottam, de megnézve újra, nem. Ez valami beépített fordítása lehet talán az "at"-nek, aminek a "

2007. március 13., kedd

Wikipédia az oktatásban

Nem tudom pontosan milyen kurzusról van szó, illetve, hogy hol, de érdekes hogy a tantárgyi követelmények közt egy Wikipédia szócikk írása is szerepel (és egy blog vezetése is). A gondolat, hogy egyetemi diákoknak feladatként Wikipédia cikkeket kell írniuk az alábbiak szerint legalább egy helyen megvalósult:

Hir.Sajt:
"Wikipedia-szócikk írása a tantárgyhoz illeszkedő témában: legfeljebb 8 pont

5 pont: 3000 karakter vagy afelett.

4 pont: 2000 – 3000 karakter.

3 pont: 2000 karakter alatt.



A bejegyzéseknek formailag és tartalmilag illeszkedniük kell a Wikipédia elvárásaihoz, teljesnek és részletesnek kell lenniük. Javasolt képek és illusztrációk felhasználása.

A szócikk témáját legkésőbb március 20-ig kell kiválasztani. Ezt követően a diákok előre megadott program szerint kell elkészíteniük a szócikket, publikálniuk a Wikipédián és bemutatniuk a többieknek. Legalább egy héttel a bemutatás előtt kell feltenni a szöveget a Wikipédiára és a szócikkre mutató linket a zsugán@gmail.com címre elküldeni. Ha időközben másvalaki beleszerkeszt a szócikkbe, úgy az eredeti és a módosított változatot párhuzamosan vetítem majd ki."

Túl sok szabadidő

Nézegetem a Weblogs.com-on hogyan pörögnek a friss blogbejegyzések, és arra gondolok, az embereknek túl sok szabadidejük, túl sok elvesztegetett kreativitásuk van. A milliónyi blog (köztük ezére) írására szánt időt valószínüleg sokkal hasznosabban is fel lehetne használni. Egyrészt le kéne fölözni a blogoszféra kreativitását (újságírók, fotósok, filmrendezők, írók, költők, művészek), másrészt ki kéne használni a blogoló réteget, oka kell, hogy legyen, hogy egyesek vágyat éreznek arra, hogy a neten fejezzék ki magukat: ha ez az ok valami lelki problémára vezethető vissza, vagy arra hogy a "való világ" nem kínál megfelelő kibontakozási lehetőséget az íróknak, akkor a világgal van a baj... A munkából elvesztegetett idő veszteség a munkaadónak (bár a munkát is minősítheti, ha a munkás munkaidőben blogol), de a lehetőségektől elvesztegetett idő veszteség az egész világnak. Talán be kéne fektetni, és egy jobb világot építeni, akár közösségi munkával, akár önmagunk művelésével, a lehetőségeink kiélésével.

Nem tagadom, hogy a blogolás az önkifejezés egy történelmi viszonylatban tekintve nagyon újszerű és hatékony módja, ami értéket teremt. A 21. század művészeinek egy része az internetet használja eszközeként, de a csak online jelenlét szerintem még nem jár akkora elismeréssel, és hosszútávú hírnévvel, mint az ofline. Én úgy vélem, jelenleg a kettős jelenlét a legcélravezetőbb, a cybervilág művészeinek kibontakozási lehetőséget kell adni az ofline világban is, és az ofline művészeknek felkel fedezniük az internet segítségével létrehozható közönségkapcsolatot és visszacsatolást.

A nem művészeknek (köztük nekem is) meg el kéne gondolkodniuk a szabadidejük hasznosabb eltöltésében... legalább az "elvesztegetett" idejük egy részében.

Szellemmobil

Érdekes dolgokat csinál mostanában a mobilom, az elromlás több jeleit mutatja. A legérdekesebb, ahogy a dolog kezdődött: kikapcsolás után pár másodperc szünet után visszakapcsolta magát és beindult a PIN kód elkérése nélkül. A kevésbbé érdekesebb része, az az, hogy miután sikerült az akku kiszedésével végleg kikapcsolnom, azóta bekapcsolás után fél perccel kikapcsol... (úgy is hogy akkut cseréltem...).

Az már csak adalék, hogy a gyárilag adott töltőn két hónap után benyomódtak a pöckök, és így nem lehet azzal tölteni, csak az USB kábellel (bár most azzal se lehet, mert nem nagyon veszi észre, hogy be van dugva, és ha mégis, akkor öt perc töltés után újra leáll...).

A telefonnal egyébként az eddigi hónapokban, amíg működött és fel is tudtam tölteni, nagyon meg voltam elégedve. Az egyetlen dolog amit hiányolok benne, és ez abszurdnak hangozhat egy telefonnál az a vaku... (Mert nappal nagyon jól használható az 1,3 megapixeles kamerája, de sötétben, vagy éjszaka...)

2007. március 12., hétfő

Speak a rapper

Ezen röhög a fél YouTube:
Index - Kultúr - Háborúba sodorja Magyarországot a békeszerető rapp

A Prison Breakből még nem láttam ezt a részt, de vicces, ahogy alávágták a Speaket (érdemes megnézni az eredetit, és utána belenézni a sok válaszként csinált videóba: a röhögésekbe, a röhögés felvételét néző röhögésre... és más okosságokra):

Eurovízió (már megint)

Ma ilyen eurovíziós napom van, pedig filmeket kéne néznem (Tégla, Királynő, Bábel)... Összegyüjtöttem még pár dalt ami tetszik:

A francia:


A bosnyákok is szerelmes dallal (Rijeka bez imena - A név nélküli folyó)indultak ha jól vettem ki, úgy látszik a Balkán szerelemtől lángban ég, rá fér már végre. Montenegró is egy lányról énekel, nem hallgattam végig, de jónak igérkezik, kiváncsi leszek a hivatalos fordítására, mert amit én értettem belőle az elejéről, arra kéri a lányt, hogy szökdécseljen...

A macedón énekes a saját világáról (Mojot Svet) énekel, kicsit ritmusosabban. Amennyire ki tudom venni (mivel a hivatalos oldal a hivatalos fordításokkal másfél hónappal a fesztivál előtt még nincs feltöltve), nem szerelmes dal, hanem a határok nemlétezéséről, a zene erejéről(?), és a Balkániak egy lelkéről(?) énekel. A dal ritmusa mindenesetre nekem tetszik:


Azt hiszem az idei fesztiválon jó számok lesznek, a litván, görög, a bolgár jónak igérkezik (bár nem tudom miről szól, a cím (VODA) alapján a vízre, vagy tengerre tippelnék, mindenesetre szerelem szerintem itt is kilőve), a latviai is érdekes (olaszul énekelnek). A többit nem tudtam végignézni, mert megszűnt a hangkártyám működni..., de biztos vagyok benne, hogy sok jó van még a mezőny többi részén is.

Maktub (Coelho:Az alkimista)

Ma befejeztem Paulo Coelho Az alkimista című könyvét. Ha olyan hangulatban lennék biztos megváltoztatná az életem ez a tanulságos történet az ember álmainak követéséről. Szerintem ez egy jó könyv, és a főszereplőre részben példaképként is tekintenék, ha nem lenne a sok sallang a Világ Lelkéről, meg Istenről (és Allahról).
Eddig csak másfél Coelho könyvet olvastam ezen kívül, de mindháromból az szűrődött le, hogy az ember jobbá tehetné életét utána, inspirációt nyerhetne belőle ugyanúgy, ahogy a történetek főhősei is teszik. Nekem sajnos mindig bezavar az inspiráció gyűjtésbe a könyvek (és gondolom a szerző) vallásos vonulata, a hit és a személyes isten állandó jelenléte, történetformáló ereje.

Korábban olvastam, de a 11 perc is egy nagyon jó könyv Coelhotól (a fél könyv amit olvastam, az A Piedra partján ültem és sírtam, ami nagyon érdekesen kezdődik a Piedra folyó legendájával, és ahogy útra kel a főhősnő és a gyerekkori barátja, de úgy a közepe táján már számomra túl nagy szerepet kapott a vallásosság, és ezt tetézte, hogy többek azt mondták ez nem olyan jó könyve, így nem olvastam végig.)

Mostanában Radnóti verseket olvastam párat, az utolsó verseinek van valami szívszorongatósága, vagy nem is tudom milye, egy emberi nagysága, hogy az őt körülvevő szörnyűség ellenére is van ereje írni, és eleinte még bízni egy jobb jövőben.
Radnóti sorsához kapcsolódik Örkény néhány egypercese is, aki túlélte a munkatáborokat, eddig amiket olvastam, és hatással volt rám az az Otthon és az In memoriam dr. K.H.G. Előbbi szerintem azt írja le, hogy egy koncentrációs táborban lévő kislányban hogyan alakul ki a világról alkotott kép (és így hogyan lesz idegen számára a táboron kívüli "normális" világ), utóbbit többféleképp lehet értelmezni, de nehéz ezeket szavakba foglalni, talán a néma düh, hogy ilyenek történhettek még a legkifejezőbb.

Molitva - szerb eurovíziós dal


Az adatok még nincsenek feltöltve az euovízió hivatalos honlapjára, így nem tudom, hogy ezzel a klippel szerepel*e hivatalosan a szerb delegáció, mindenesetre érdekes a képivilága a videónak. A cím imát jelent, de a dal egyébként a szerelemről szól.

Zeroes - Heroes paródia

A sHaMaLt bLOG-on találtam: olyan közepesen vicces Heroes paródia, rajongóknak kötelező darab :) :

magyar blogkereső

Többnapos leállás után újra él a miner.hu magyar blogkereső. Az oldal érdekessége, hogy valahogy megtalálja a magyar blogokat is, még itt a blogspoton is, de ami fontosabb a keresési tipplistával, és az egyes keresési találatoknál mutatott eredmények mellett kijelzett újabb ajánlatokkal sok érdekes blogra lehet bukkanni. A miner a találatokat ideőrend szerint teszi sorba, bár van egy két "tipp"je is, mindenesetre minden kérés nélkül hozott pár látogatót erre az oldalra a miner.hu keresése, igaz, hogy a blogom indulása kb. egy nappal a miner.hu leállása előtt történt...

2007. március 11., vasárnap

Mephisto


A hétvégén alkalmam nyílt megnézni Szabó István Mephisto című filmjét. A kicsit hosszúra nyűló Oscar-díjas film azt mutatja be, hogyan adja fel egy művész a lelkét, és a személyiségét miközben egy diktatúrának (a nácizmus elvárásainak) próbál megfelelni. Felvetül a kérdés, hogy a művész számára a műalkotás a cél, vagy az is, hogy igaz ember is legyen, aki ha nem is áll ellen a korának, legalább kivonja magát abból.

Az önmagában is érdekes filmet még érdekesebbé teszi, hogy 1981-ben a kommunizmus ideje alatt készült, így értelmezhető általánosan a diktatúrákra is a film, és Szabó István saját besúgói tevékenysége is ihlethette a főhős lelki állapotának megformázását.

2007. március 8., csütörtök

Játék: Terry Pratchett idézetkereső

Kiváncsi lennék, hogy melyik Terry Pratchett könyvből való az alábbi idézet:
Hősünk annyira romlott, hogy úgy is képes szexuális bűncselekményt elkövetni, ha nagyon csöndesen ül egy teljesen másik szobában.

Megoldásként, angol és magyar könyvcímet is elfogadok, résszmegoldásként az idézet angol megfelelőjét. A helyes megfejtőknek megköszönöm, hogy segítenek hozzájutni az idézethez tartozó könyv nyújtotta irodalmi élményhez.

Filatorigát Graffiti

Filatorigát

Nekem a megfelelő környezetben lévő Graffitivel nincs semmi bajom (például a filatorigáti fal), csak azt vettem észre, hogy a rajzok minősége és tartalma sokat romlott az évek során, és eltolódott a különböző tagek felé, amik számomra semmi művészi tartalmat nem hordoznak, és inkább csak az alkotók exhibicionizmusát elégiti ki. Amit utálok, az az, hogy ezek a tagek vandalizmus formájában megjelennek mindenhol, tönkretéve a környezetünket, ami után azt gondolja az ember, hogy ha ilyen emberek laknak itt, akkor nem is érdemlik meg a jó dolgokat (pl: a HÉV-en kicserélték az ablakokat pár hónapja, már össze vannak karistolva, a Volvó buszokat is előszeretettel firkálják az eldugottabb helyeken, vagy a zsúfoltabb időkben (a biztonsági kamerának szerencsére még van minimális távontartó szerepe.).

Érdekes kérdés, hogy a grafitiket milyen társadalmi, szociális helyzetben lévő emberek milyen környéken festik. A Filatorigát ugyan nem lepukkant környék, de az ott lévő két lepukkant gyár, és a lakóépületek viszonylag távolsága rányomja bélyegét.. A Filatorigát egyébként pont a grafitik miatt minimális szinten attrakció is a környéken, sokan járnak ide lefotózni (és gondolom kielemezgetni, nem tudom mit lehet csinálni az ilyen képekkel...). A gond csak az, hogy a grafitik egyáltalán nem állnak meg a "Falnál" amin megtűrt és elnézett a graffitizés, hanem begyűrűznek a szomszédos utcákba, és egyéb utcai bútorokra és térelemekre, (köztük egy 1930-ban épült műemlékjellegű épületre), másrészt rengeteg szemetet hagynak itt a "művészek".. (a talalyba szivárgó festék mérgező hatása már csak hab lehet a tortán).

A Picasára töltöttem fel pár képet illusztrálandó a mondanivalóm. Egyébként most vettem észre azt is, hogy a Bloggerre feltöltött képek is végül a Picasás web albumomban kötnek ki..

Kisvárosi étterem

Idézet a legújabb Szívek Szállodájából, amikor Luke az étterem tulajdonos tök nyugodtan otthagyja az éttermét, úgy, hogy a vendégek esznek:
Last man out lock the door, turn down the lights

Érdekes világ lehet, barátságosabb, mint a személytelen nagyvárosok (és persze a közbiztonság is hozzátartozik..)

2007. március 7., szerda

Billie Piper a Top Gearben

A Top Gear kilencedik évadának befejező részének (más kérdés, hogy a BBC-nél évente két "sorozatot" ad le) vendége a Doctor Who-ból ismert Billie Piper volt. Ami meglepett az Billie személyisége, egyáltalán nem ez jön le a sorozatban játszott karakteréből. Ott nem is tudom hogy tudnám jellemezni, de egy kicsit visszafogott, kiváncsi, kalandvágyó stb. A Top Gearben viszont rögtön azzal kezdte, hogy átlátszó a felsője (mármint ezt így kijelentette, mire Clarkson és az operatőr rázoomolt a mellére... :)), és végig viccelődött és vidám volt. Ami meglepő volt talán, az az, ahogy viccesen megmagyarázta miért, hagyta ott a Doctor Who-t ("Két évig Cardiffban"), aztán hárított egy "ezért a pokolra jutok"-kal (nehogy elveszítse összes walesi rajongóját).
A dologhoz hozzátartozik, hogy én a Doctor Who-ban (amit szerintem kicsit idétlenül, eltévesztve a potenciális célcsoportot "Kicsoda vagy, doki?"-nak fordítottak) ismertem meg a színésznőt, és nem ismertem énekesi karrierjét, és sajnos a Canterbury meséket sem láttam, ami árnyalta volna a személyiségképét.
Utánaolvasva az életének, megtudhatjuk az önéletrajzából (amit bevallása szerint azért írt, hogy megakadályozza egy nem engedélyezett változat kiadását), hogyan vált tinisztárból, egy őt kövérnek nevező riporter hatására bulémiássá, aztán a megismerkedéséről a nálla jó 10 (de talán 20) évvel idősebb barátjával, aki lelkileg rendbehozta, aztán hogy több kisebb szerep után hogyan vált a leghosszabb ideje futó sci fi sorozat főszereplőjévé, és elkerülendő azt, hogy belebetonozódjon a szerepbe (egyébként két év után már egyik főszereplő sem azonos a sorozatban, mégis teljesen élvezetes lesz ez a harmadik évad is) (és talán mer unta Cardiffot :)). Azt nem tudom belefért-e az önéletrajzába, hogy mostanában színházi darabokban játszik.

Összevetve azért ha nem is pozitív csalódás, de érdekes információszerzés volt a Piperrel kapcsolatba, és ezután biztos, hogy figyelni fogom, ha adnak valamit, amiben szerepelt.

Egyébként kiváncsi leszek, hogy fog beválni a Doktor új utazótársa (aki ha minden igaz feltűnik ezen videó végén).

Push the button


Via Napi dzsihád, eredetileg a Mi UKság?-ról, vagy nem is tudom mi volt előbb, a lényeg, hogy remélem nem tiltják be, és leadják ezt a számot a Helsinki Eurovízión. Egyébként a májusban megrendezett Eurovízión idén újra indul Magyarország Rúzsa Magdival (kiváncsi leszek a nemzetközi közönségnek hogy fog tetszeni). Tavalyelőtt ott rontotta el a NOX, hogy feketébe öltöztette a táncosokat, és így nem volt elég látványos (pedig a fogadóirodák, az első tíz közé tippeltek minket, és a helyszínről is ilyen hírek érkeztek, bár lehet, hogy az ilyen jó hírek jutottak csak el hozzánk, utólag mindegy... ).

Egyébként nem ez lenne az első alkalom, hogy Izrael körül botrányszerűség, vagy legalábbis sajtóvihar keletkezne:
az egyik évben a győztesről kiderült, hogy transzvesztita, és tavaly Libanont azért zárták ki az Eurovízióról, mert nem akarták leadni az izraeli énekes számát...

Az ivrit rész forditása angolra (ApocalipsePls youtube hozzászólótól) (a Mi UKság?-ról átvéve):
Messages blow up on me, missiles fly above me and also fall on me.
Policemen and thieves run around me. They jump on me, stick to me.
G-d, G-d would you answer me my G-d? Hi
This nightmare is too long; when I'm barely alive and everybody's targeting me maybe it's too soon to sing that I gave you my life
Wi Wi -- Police; Wiowio -- Ambulance
Here, it's on the final, song without Salam.
Red is not just color, its more like blood,
I'm halting my breath, so the soul wont fly away.

War, Resuscitation
BOOM BOOM that's what's going on now
Between a rocket to a machete, between a journalist to a viewer, between a scandal to a kidnapped, between rain to heat
Escalation on the stairs goes up and gats a line.
Nothing, nothing that's what everybody does
Radicals become more radical, and officers are being serious
The innocence moderate, wait for the results and then say: all are helpless.

The world is full of demons and we're meaningless
Clowns with money decide what will be,
Management is failing; the ship is full of water
But yet all drink cheers and drown one next to the other.

Maybe its too sharp? We should sing song of palms, songs of desert with no flags.
I'm still alive alive alive (chay chay chay) and if it will continue to be frightening
Only then I'll say

I'm gonna push the button....